Functional Food of the mediterranean diet as an advantage of Croatian tourism (CROSBI ID 612670)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Horvat, Mateja ; Čačić, Jasna
engleski
Functional Food of the mediterranean diet as an advantage of Croatian tourism
Funkcionalna hrana je hrana koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi. Mediteranska prehrana je ona koja obiluje upravo hranom za koju je potvrđeno povoljno djelovanje na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada je pokazati potrošačevu percepciju o funkcionalnoj hrani te različitost u percepciji istih namirnica. Rezultati pokazuju kako 57% hrvatskih potrošača zna što se podrazumijeva pod pozitivnim učinkom na zdravlje. Od navedenih proizvoda potrošači su naveli sljedeće proizvode kao proizvode s pozitivnim učinkom na zdravlje: fermentirani mliječni proizvodi (35%), voće i povrće (29%), žitarice (12%) ; čajeve (11%), maslinovo ulje (10%) te riba i morski plodovi (3%). Dakle, očit je utjecaj mediteranske prehrane na stav potrošača o tome što i kako treba jesti kako bi se očuvalo zdravlje. Ustanovljene su razlike u percepciji funkcije funkcionalnih proizvoda kao i u važnim obilježjima istih, ovisno o spolu i dobnim skupinama.
functional food; Mediterranean diet; tourism; Croatia
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
134-144.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u hrvatskoj, knjiga izlaganja na znannstvenom skupu
Ivanišević, Goran
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor
978-953-7959-04-3
Podaci o skupu
Talasoterapija, kineziterapija i aromaterapija u Hrvatskoj
predavanje
06.09.2013-07.09.2013
Veli Lošinj, Hrvatska