Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske odlike nekih sorata aronije (CROSBI ID 612663)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir ; Raspudić, Emilija ; Brmež, Mirjana ; Vrandečić, Karolina Kemijske odlike nekih sorata aronije // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 71-72

Podaci o odgovornosti

Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir ; Raspudić, Emilija ; Brmež, Mirjana ; Vrandečić, Karolina

hrvatski

Kemijske odlike nekih sorata aronije

Aronija (Aronia melanocarpa [Michx]Elliot) je voćna vrsta koja nema dugu tradiciju uzgoja u Republici Hrvatskoj. Do sada se uzgajala gotovo isključivo na okućnicama, a tek u posljednje vrijeme podignuti su veći suvremeni nasadi, ali na temelju iskustava proizvođača iz drugih zemalja, različitih agroekoloških uvjeta. Broj proizvođača iz godine u godinu neprestano raste, a nakon ulaska u Europsku uniju taj broj će još porasti zbog izuzetnog zanimanja potrošača za proizvode koji se odlikuju visokim sadržajem polifenola i antocijanina. Aroniju karakterizira otpornost na niske zimske temperature do -30ºC, a nije osjetljiva niti na proljetne mrazeve uslijed kasne cvatnje. Odlikuje se visokim sadržajem šećera, vrlo visokim sadržajem polifenola, proantocijanidina, antocijanina, flavonola i flavonoida, a u usporedbi s drugim voćnim vrstama izrazito je snažnog antioksidativnog kapaciteta. Usporedbom kemijskih karakteristika ploda aronije različitih sorata u 2011. i 2012. utvrđene su međusobne razlike. U 2011. najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Viking (12055 mg/kg), dok se sorta Nero odlikovala najvećim sadržaj ukupnih antocijanina (3327 mg/kg). Najveći sadržaj topljive suhe tvari zabilježen je kod sorte Nero u 2012. godini (30ºBrix-a).

sorte aronije ; plod ; polifenoli ; antocijanini

nije evidentirano

engleski

Chemical characteristic of some chokeberries varieties

nije evidentirano

Chokeberries varietyes ; fruit ; polyphenols ; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

71-72.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Gordana Kralik

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-05-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)