Kemijske odlike nekih sorata aronije (CROSBI ID 612663)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir ; Raspudić, Emilija ; Brmež, Mirjana ; Vrandečić, Karolina
hrvatski
Kemijske odlike nekih sorata aronije
Aronija (Aronia melanocarpa [Michx]Elliot) je voćna vrsta koja nema dugu tradiciju uzgoja u Republici Hrvatskoj. Do sada se uzgajala gotovo isključivo na okućnicama, a tek u posljednje vrijeme podignuti su veći suvremeni nasadi, ali na temelju iskustava proizvođača iz drugih zemalja, različitih agroekoloških uvjeta. Broj proizvođača iz godine u godinu neprestano raste, a nakon ulaska u Europsku uniju taj broj će još porasti zbog izuzetnog zanimanja potrošača za proizvode koji se odlikuju visokim sadržajem polifenola i antocijanina. Aroniju karakterizira otpornost na niske zimske temperature do -30ºC, a nije osjetljiva niti na proljetne mrazeve uslijed kasne cvatnje. Odlikuje se visokim sadržajem šećera, vrlo visokim sadržajem polifenola, proantocijanidina, antocijanina, flavonola i flavonoida, a u usporedbi s drugim voćnim vrstama izrazito je snažnog antioksidativnog kapaciteta. Usporedbom kemijskih karakteristika ploda aronije različitih sorata u 2011. i 2012. utvrđene su međusobne razlike. U 2011. najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Viking (12055 mg/kg), dok se sorta Nero odlikovala najvećim sadržaj ukupnih antocijanina (3327 mg/kg). Najveći sadržaj topljive suhe tvari zabilježen je kod sorte Nero u 2012. godini (30ºBrix-a).
sorte aronije ; plod ; polifenoli ; antocijanini
nije evidentirano
engleski
Chemical characteristic of some chokeberries varieties
nije evidentirano
Chokeberries varietyes ; fruit ; polyphenols ; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
71-72.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Gordana Kralik
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-05-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska