Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 70351

Neodryinus typhlocybae u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka u Hrvatskoj


Barić, Božena; Ciglar, Ivan; Žužić, Italo
Neodryinus typhlocybae u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka u Hrvatskoj // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem- zbornik sažetaka / prof. dr. Vlado Kovačević (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 70351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neodryinus typhlocybae u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka u Hrvatskoj
(Neodryinus typhlocybae in the biological control against flatid planthoppers)

Autori
Barić, Božena ; Ciglar, Ivan ; Žužić, Italo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem- zbornik sažetaka / Prof. dr. Vlado Kovačević - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001

Skup
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19. - 23. 02. 2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
parazitoidi; biološka borba; medeći cvrčak
(parasitoids; biological control; flatid planthopper)

Sažetak
Medeći cvrčak Metcalfa pruinosa (Say) (Homoptera: Flatidae) pojavio se u Hrvatskoj u pokrajini Istri 1993. godine. Predstavnik je američke entomofaune i u Europu je došao preko Italije (1979.) gdje je jako rasprostranjen. Medeći je cvrčak polifag i napada veliki broj biljaka, kako poljoprivrednih kultura (vinova loza, masline, žitarice) tako i ukrasno bilje. Štete od medećeg cvrčka su primarne (sisanjem sokova biljke domaćina slabi biljku i ona zaostaje u razvoju) i sekundarne jer se na obilnoj mednoj rosi koju ispušta pojavljuju gljivice čađavice, na napadnutim se biljkama osim medne rose nalaze i voštane nakupine što sve smanjuje asimilacijsku moć, funkciju biljke. Osim navedenog postoji i mogućnost prenošenja bolesti sa zaraženih biljaka na zdrave. U Italiji se osim kemijske zaštite pristupilo biološkoj borbi protiv ovog štetočinca introdukcijom njegovog parazitoida, osice Neodryinus typhlocybae (Ashmead) (Hymenoptera: Dryinidae). Prva je introdukcija u Italiji provedena 1990. godine (Girolami, Camporese) i do danas se ovaj parazitoid prirodno širi u Italiji oko 2 km godišnje, te su vidljivi rezultati u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka. U Hrvatskoj je provedena introdukcija Neodryinus typhlocybae 11. lipnja 1999. godine u okolicu Poreča gdje se koristio materijal iz Italije. Nekoliko kontrola entomofaune nakon introdukcije osica u jesen iste godine pokazale su da se parazitoid udomaćio i da je prisutan. U svibnju 2000. godine donešen je novi materijal (N. typhlocybae) iz Italije i pušten je na drugom lokalitetu u okolici Novigrada. Nekoliko je kontrola entomofaune u ljeto i jesen 2000. godine pokazalo prisutnost parazitoida na oba mjesta ispuštanja parazitoida i njihovo razmnožavanje. U jesen 2000. godine pronašli smo kukuljice parazitoida što dokazuje da su parazitoidi stvorili novu generaciju u našim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178432

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Ciglar (autor)

Avatar Url Božena Barić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Barić, Božena; Ciglar, Ivan; Žužić, Italo
Neodryinus typhlocybae u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka u Hrvatskoj // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem- zbornik sažetaka / prof. dr. Vlado Kovačević (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2001. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Barić, B., Ciglar, I. & Žužić, I. (2001) Neodryinus typhlocybae u biološkom suzbijanju medećeg cvrčka u Hrvatskoj. U: prof. dr. Vlado Kovačević (ur.)37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem- zbornik sažetaka.
@article{article, year = {2001}, pages = {330}, keywords = {parasitoids, biological control, flatid planthopper}, title = {Neodryinus typhlocybae in the biological control against flatid planthoppers}, keyword = {parasitoids, biological control, flatid planthopper}, publisher = {Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font