Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Agroturizam u Istri – stanje i perspektive (CROSBI ID 775022)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Rajko, Mladen ; Ilak Peršurić Anita Silvana ; Trošt, Klara ; Juraković, Linda ; Oplanić Milan. Agroturizam u Istri – stanje i perspektive // Zbornik radova kongresa. 2010.

Podaci o odgovornosti

Rajko, Mladen ; Ilak Peršurić Anita Silvana ; Trošt, Klara ; Juraković, Linda ; Oplanić Milan.

hrvatski

Agroturizam u Istri – stanje i perspektive

Agroturizam kao koncept izaziva mnoge polemike u literaturi i javnosti glede definicije, interakcija između poljoprivrede i turizma kao djelatnosti na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te mogućnosti programa razvoja da prate tu djelatnost. Djelatnost agroturizma u Hrvatskoj pa posljedično tome i u Istri kao predvodnici ovog vida turizma suočava se s nizom ograničenja počevši od zakonskih koji definiraju tu djelatnost, nadležnosti koja se prožima kroz više Ministarstava (poljoprivreda, turizam, ruralni razvoj) do ograničenja na razini lokalnih zajednica, turističkih zajednica te intrinzičnih - na razini samog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Premda deklarativno postoji stav političkih i društvenih struktura da treba razvijati agroturizam kao djelatnost vlasnici gospodarstava neprestano se suočavaju s ograničenjima i problemima u poslovanju kako u poljoprivrednoj proizvodnji, tako i u ugostiteljskoj djelatnosti. U cilju izrade detaljne analize stanja agroturizma na području Istarske županije izvršeno je pilot istraživanje 2007. godine terenskim obilaskom gospodarstava i postavljanjem pitanja iz anketnog upitnika, a cjelovito istraživanje je izvršeno 2009. s upitnikom od 36 pitanja. Pitanja su bila podijeljena na sociodemografska obilježja vlasnika objekta ; promotivne aktivnosti, pitanja o suradnji s institucijama nadležnima za agroturizam te pitanja o gastronomskoj i poljoprivrednoj djelatnosti. Anketnim upitnikom na reprezentativnom uzorku uvidjelo se niz ograničenja: u nedostatnoj potpori resornih ministarstava, lokalnih i turističkih zajednica te potrebi za programima razvoja i subvencijama za agroturističku djelatnost, a ograničenjem su se pokazala i dostupnost informacija i kreditiranja, zapošljavanje djelatnika i složena organizacija rada u poljoprivredi i turizmu.

obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo; agroturizam; poljoprivredna proizvodnja; Istra

nije evidentirano

engleski

Agrotourism in Istria - Status and Perspectives

nije evidentirano

family farm; agrotourism; farming; Istria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik radova kongresa

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija