Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ ETERIČNIH ULJA XTRACTᵀᴹ I PRIRODNOG ZEOLITA NA MORFOMETRIJSKE POKAZATELJE KRVNIH STANICA (CROSBI ID 775020)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Triskoli, Martina ; Tomas, Klara ; ( Poljičak Milas, Nina ; Kardum, Matko ; mentori) UTJECAJ ETERIČNIH ULJA XTRACTᵀᴹ I PRIRODNOG ZEOLITA NA MORFOMETRIJSKE POKAZATELJE KRVNIH STANICA // http://www.unizg.hr/istrazivanje/istrazivanje-i-inovacije/nagrade-za-posebna-postignuca/rektorova-nagrada/. 2014.

Podaci o odgovornosti

Triskoli, Martina ; Tomas, Klara ; ( Poljičak Milas, Nina ; Kardum, Matko ; mentori)

hrvatski

UTJECAJ ETERIČNIH ULJA XTRACTᵀᴹ I PRIRODNOG ZEOLITA NA MORFOMETRIJSKE POKAZATELJE KRVNIH STANICA

U ovom istraživanju izmjerene su promjene morfologije stanica i jezgri eritrocita, limfocita i monocita kontrolne skupine pilića, te 21. i 42. dana tova u skupini kojoj su u hranu dodana eterična ulja XTRACTᵀᴹ i prirodni zeolit. Morfometrija stanica krvi napravljena je na osobnom računalu s podržavajućim programom “SFORM” tvrtke VAMSTEC, Zagreb, te je analizirano ukupno 27 krvnih razmaza. Statistička obrada rezultata izvršena je uz pomoć kompjuterskog programa za analizu podataka STATISTIKA, 12. Digitalna analiza morfometrijskih pokazatelja pokazala je da se veličina eritrocita značajno smanjila 21. dana u odnosu na kontrolu, dok su 42. dana vrijednosti ponovno porasle na razinu kontrolne skupine. Zabilježena je povećana nepravilnost oblika i povećanje veličine limfocita 21. dana, što je tijekom 42. dana ostalo konstantno povećano. Povećanje veličine i nepravilnosti oblika monocita nastupio je tek 42. dana. Rezultati analize morfometrijskih pokazatelja eritrocita, leukocita i monocita potvrdili su njen značaj u procjeni adaptivnih odgovora krvnih stanica na stresne čimbenike tijekom intenzivnog tova. Rezultati također potvrđuju imunomodulacijski učinak eteričnih ulja dodanih u hranu pilića, što se očitovalo statistički značajnim razlikama nađenim u svim istraživanim varijablama stanica i jezgri limfocita i monocita: površini, opsegu, minimalnom i maksimalnom radijusu, zakrivljenosti, dužini i širini. Postignuti rezultati mogu biti od koristi u promicanju učinkovitih metoda za procjenu imunokompetencije organizma te dijagnosticiranje i prevenciju stresnih stanja pri intenzivnom tovu pilića.

eterična ulja; morfometrija eritrocita; limfocita i monocita; imunomodulacijsko djelovanje

Rad je nagrađen Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2013./14.

engleski

EFFECTS OF ESSENTIAL OILS XTRACTᵀᴹ AND NATURAL ZEOLITE ON MORPHOMETRIC CHARACTERISTICS OF BLOOD CELLS

nije evidentirano

essential oils; erythrocyte; lymphocyte and monocyte morphometry; immunomodulatory effect

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http://www.unizg.hr/istrazivanje/istrazivanje-i-inovacije/nagrade-za-posebna-postignuca/rektorova-nagrada/

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina