Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Integrirane preporuke SLID-a za socijalnu i radnu uključenost osoba s invaliditetom (CROSBI ID 774989)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Leburić, Anči Integrirane preporuke SLID-a za socijalnu i radnu uključenost osoba s invaliditetom // Integrirane preporuke SLID-a za socijalnu i radnu uključenost osoba s invaliditetom. 2014.

Podaci o odgovornosti

Leburić, Anči

hrvatski

Integrirane preporuke SLID-a za socijalnu i radnu uključenost osoba s invaliditetom

Temeljni evaluacijski rezutat obavljenoga projekta artikulira brojne mogućnosti za konkretne pomake u radu i senzibilizaciji društva, vezano uz radnu i socijalnu integraciju osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu. Autorica rezimira neke praktične upute proizišle iz projektnih spoznaja i postignuća SLID-a o nužnim aktivnostima, koje su potrebne na ovim razinama: NA INDIVIDUALNIM RAZINAMA življenja osoba s invaliditetom: _precizna i jasna snimka potreba vezanih uz profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje, _stručna elaboracija jedinstvenog metodološkog instrumenta za oficijelno statističko praćenje ključnih socio-demografskih obilježja OSI, u odnosu na dva ključna aspekta: obrazovanje i zapošljavanje OSI, _konstrukcija okvira individualnih vještina, znanja i kompetencija osoba s invaliditetom, _analize obrazovnih šansi, _utvrđivanje prepreka cjeloživotnom obrazovanju, _edukacija i rad s obiteljima čiji su članovi osobe s invaliditetom, s ciljem prepoznavanja konkretnih potreba, nevolja i životnih poteškoća. NA KOLEKTIVNIM RAZINAMA življenja i rada ostalih dionika: _prepoznavanje ključnih dionika (konkretne analize njihovih obilježja), _umrežavanje što većeg broja dionika (otvaranje socijalnih poduzeća i(li) njihovo grupiranje), _kontinuirano educiranje za interaktivno komuniciranje sa osobama s invaliditetom, _izrada priručnika u lokalnoj sredini: tko/kada/kako/zašto da sudjeluje u zapošljavanju osoba s invaliditetom (veća disperzija informacija, obostrano plasiranje i kreiranje). _uspostavljanje novih i drugačijih modela socijalne i radne integracije osoba s invaliditetom, a potencijalno održiv je predloženi DES-ov model profesionalne rehabilitacije. NA DRUŠTVENIM RAZINAMA u EU prostorima: _dugoročno planiranje promjena društvenih odnosa, uz afirmiranje vrijednosti koje će promovirati toleranciju, demokratičnost i pravo na različitosti, _konkretiziranje metoda i sadržaja osvješćivanja svih populacija (različite dobi, zanimanja, stupnja obrazovanja), _javno promoviranje i prepoznavanje društvenih uloga i odgovornosti spram procesa integracije osoba s invaliditetom, _javna kritika i rasprave o svim propuštenim, neostvarivim, a potencijalno adekvatnijim akcijama za jačanje integrativnih (socijalnih i radnih) mogućnosti osoba s invaliditetom. Projektne i naročito istraživačke aktivnosti u SLID-u iznjedrile su neke društvene potrebe, koje bi bile nužne u jačem afirmiranju i(li) revitalizaciji inkluzije osoba s invaliditetom. One zahtijevaju holistički pristup koji će obuhvatiti niz aspekata kvalitete života osoba s invaliditetom. Stoga je autorica konstruirala kao svoju evaluacijsku preporuku dva potencijalna nova modela integracije osoba s invaliditetom: socijalni i radni. Njihove odrednice detaljnije su elaborirane u ovoj finalnoj evaluacijskoj studiji.

socijalna i radna uključenost; osobe s invaliditetom; istraživanja; EU projekt (IPA)

nije evidentirano

engleski

Integrated SLID Recommended Paths for Social and Labour Inclusion of Persons with Disabilities

nije evidentirano

social and labour integration; ersons with disabilities; researches; EU project (IPA)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Integrirane preporuke SLID-a za socijalnu i radnu uključenost osoba s invaliditetom

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija