Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 702558

Utjecaj sušenja na interakciju rezistentnih sojeva Acinetobacter baumannii i amebe Acanthamoeba castellanii


Juraga, Denis
Utjecaj sušenja na interakciju rezistentnih sojeva Acinetobacter baumannii i amebe Acanthamoeba castellanii 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


Naslov
Utjecaj sušenja na interakciju rezistentnih sojeva Acinetobacter baumannii i amebe Acanthamoeba castellanii
(Effect of desiccation on the interaction of resistant strains of Acinetobacter baumannii and amoeba Acanthamoeba castellanii)

Autori
Juraga, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
23.06

Godina
2014

Stranica
43

Mentor
Gobin, Ivana

Ključne riječi
Acinetobacter baumannii; sušenje; preživljavanje; amebe
(Acinetobacter baumannii; desiccation; survival; free-living amoebae)

Sažetak
Acinetobacter baumannii jedan je od najvažnijih patogena koje nalazimo u bolnicama i poznat je kao multirezistentna bakterija koju je vrlo teško kontrolirati i suzbijati. Njena sposobnost preživljanja u širokoj lepezi različitih nepovoljnih okolišnih uvjeta i na različitim površinama dovela ju je položaj da vrlo lako i često može biti ozbiljan uzročnik infekcija. Različite protozoe, posebice amebe, mogu potencijalno predstavljati rezervoar za mnoge patogene bakterije, no vrlo je malo poznato o interakciji između ovog patogena i ameba koje prirodno nalazimo u okolišu i ovim se radom htjelo pobliže objasniti da li je moguća interakcija između ovih dvaju mikroorganizama. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati utječe li rezistencija i izloženost sušenju bakterije Acinetobacter baumannii na njeno preživljavanje na suhoj plastičnoj površini te se i ispitala sposobnost adhezije i internalizacije na slobodnoživućoj amebi, Acanthamoeba castellanii. Dobiveni rezultati pokazuju da ispitivani rezistentni klinički izolati preživljavaju dulje vrijeme u nepovoljnim uvjetima u odnosu na osjetljive sojeve koji su korišteni u ovoj studiji. Rezistentni sojevi su na plastičnoj površini preživjeli više od 100 dana, a osjetljivi sojevi su preživjeli 70, odnosno 90 dana ovisno koji se soj ispitivao. Također, svi ispitivani sojevi uspjeli su adherirati na amebu i internalizirati u amebu čak i nakon 7 dana izlaganja sušenju. Zaključno se može utvrditi da svi rezistentni klinički izolati, koji su ispitivani, preživljavaju na plastičnoj površini kroz dulje vremensko razdoblje te ta njihova osobina može uvelike predstavljati opasnost i potencijalni problem u bolnicama i okolišu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka