Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.) (CROSBI ID 386204)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jelovčić, Irina Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.) / Katalinić, Višnja (mentor); Generalić Mekinić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Jelovčić, Irina

Katalinić, Višnja

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Utjecaj različitih ekstrakcijskih otapala na fenolne spojeve i antioksidacijski kapacitet ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.)

Zadatak ovog diplomskog rada bio je istražiti fenolni sastav i antioksidacijska svojstva ekstrakata biljke primorski vrisak (Satureja montana L.) iz porodice Lamiaceae, pripravljenih korištenjem četiri različita ekstrakcijska otapala: acetonitril, metanol, etanol i voda. Posebna pažnja posvećena je ispitivanju udjela ružmarinske kiseline, dominantnog fenolnog spoja biljaka iz porodice Lamiaceae. Osim određivanja utjecaja različitih ekstrakcijskih otapala na udio ukupnih fenola i udio ružmarinske kiseline, istražen je utjecaj ekstrakcijskog otapala na antioksidacijska svojstva ekstrakata primorskog vrisaka i to primjenom 3 antioksidacijske metode (FRAP, BR, DPPH). Rezultati određivanja udjela ukupnih fenola u ekstraktima primorskog vriska, ukazuju na izrazite razlike među uzorcima pripravljenim korištenjem različitih ekstrakcijskih otapala. Najbogatiji ukupnim fenolima bili su vodeni (2585 ± 46 mg RK/L) i metanolni ekstrakt primorskog vriska (762 ± 12 mg RK/L), dok su u etanolnom i acetonitrilnom ekstraktu pronađene manje količine ovih spojeva. Koncentracija ružmarinske kiseline u biljnim ekstraktima određena je HPLC tehnikom, pri valnoj duljini od 280 nm. Rezultati za ružmarinsku kiselinu pokazali su da najveću koncentraciju ovog spoja ima vodeni ekstrakt primorskog vriska (710, 76 mg/L). Obzirom na činjenicu da su biljke iz porodice Lamiaceae bogate fenolnim spojevima koji su dobri antioksidansi bilo je za očekivati da će i testirani ekstrakti primorskog vriska pokazati dobru antioksidacijsku aktivnost. Testiranjem antioksidacijske aktivnosti ekstrakata primjenom FRAP i BR metode, najbolji antioksidacijski učinak dokazan je za vodeni ekstrakt primorskog vriska, dok je prema rezultatima testiranja DPPH metodom, metanolni ekstrakt pokazao nešto bolji učinak u “gašenju“ slobodnih radikala.. Vodeni i metanolni ekstrakti primorskog vriska, bili su i najbogatiji obzirom na udio ukupnih fenolnih spojeva i udio ružmarinske kiseline. Rezultati potvrđuju utjecaj vrste otapala na sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju ružmarinske kiseline u ekstraktima, kao i povezanost između sadržaja fenolnih spojeva, ili sadržaja ružmarinske kiseline, s antioksidacijskim svojstvima ekstrakta primorskog vriska.

primorski vrisak; voda; etanol; metanol; acetonitril; antioksidacijska svojstva; ružmarinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Influence of the different extraction solvents on the phenolics and antioxidant capacity of Satureja montana L. extracts

nije evidentirano

Satureja montana L.; water; ethanol; methanol; acetonitrile; antioxidant properties; rosmarinic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

26.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija