Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka (CROSBI ID 386187)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Milešević, Marina
Levaj, Branka
hrvatski
Određivanje ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u četiri sorte jabuka
Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti ukupan udio fenola i antioksidacijski kapacitet u kori, usplođu i srži u četiri sorte jabuka (Fuji, Granny Smith, Gala, Pink Cripps). Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijskom metodom s Folin-Ciocalteu reagensom, dok je antioksidacijski kapacitet određen primjenom DPPH metode.Unutar svake ispitivane sorte, ukupni fenoli i antioksidacijska kapacitetnajviši su u kori jabuka, zatim u srži te najmanji u usplođu jabuka.Najviši udjeli ukupnih fenola u kori određeni su u sorti Pink Cripps (251, 08 mg GAE/100g jabuke), a najniži u sorti Fuji (205, 46 mg GAE/100g) ; u usplođu najviši u sorti Pink Cripps (46, 63 mg GAE/100g), a najniži u sorti Granny Smith (6, 01 mg GAE/100g), dok u srži najviši udio ukupnih fenola određen je u sorti Gala (101, 94 mg GAE/100g), a najniži u sorti Fuji (37, 42 mg GAE/100g). Najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta u kori određeni su u sorti Granny Smith (129, 18 µM AAE/100g jabuke), a najniže u sorti Gala (91, 24 µM AAE/100g) ; u usplođu najviše u sorti Pink Cripps (44, 49 µM AAE/100g), a najniže u sorti Granny Smith (30, 22 µM AAE/100g), dok u srži najviše vrijednosti određene su u sorti Gala (81, 94 µM AAE/100g), a najniža u sorti Pink Cripps (47, 95 µM AAE/100g). Na temelju ukupnih rezultata za čitavi plod jabuka, sorta Pink Cripps se pokazala kao najbolji izvor fenola, no sorta Granny Smith, iako ima najnižu vrijednost ukupnih fenola, pokazala je da ima najviši antioksidacijski kapacitet.
jabuke; ukupni fenoli; antioksidacijski kapacitet; DPPH
nije evidentirano
engleski
Determination of total phenolics and antioxidant capacity in four apple cultivars
nije evidentirano
apples; total phenols; antioxidant capacity; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
17.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb