Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera (CROSBI ID 206640)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Marenčić, Dejan ; Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Milinković Tur, Suzana ; Cvrtila Fleck, Željka
hrvatski
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera
U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0, 05). Duboko smrzavanje imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0, 001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0, 05), dok su samo zanemarive razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0, 05).
selen ; tehnološka svojstva ; brojleri
nije evidentirano
engleski
The effects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat
nije evidentirano
selenium ; technological characteristics ; broiler meat
nije evidentirano