Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 701650

Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera


Marenčić, Dejan; Pušić, Ivan; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Milinković Tur, Suzana; Cvrtila Fleck, Željka
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 151-155 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj dodatka selena u hrani i smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera
(The effects of selenium addition in feed and freezing to technological characteristics of broiler meat)

Autori
Marenčić, Dejan ; Pušić, Ivan ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Milinković Tur, Suzana ; Cvrtila Fleck, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 2; 151-155

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Selen ; tehnološka svojstva ; brojleri
(Selenium ; technological characteristics ; broiler meat)

Sažetak
U radu je istraživan utjecaj dodatka selena u obrok i postupka smrzavanja na tehnološka svojstva mesa brojlera. Istraživanje je provedeno na pilićima (n=300) hibridima teške pasmine Cobb 500 koji su razdijeljeni s obzirom na oblik i količinu dodanog Se u hrani u tri skupine. Dodatak Se u hrani nije imao značajan utjecaj na električnu provodljivost i boju pilećega mesa (P>0, 05). Duboko smrzavanje imalo je značajan utjecaj na električnu provodljivost (P<0, 001) i svijetloću mesa, tj. na L* vrijednost (P<0, 05), dok su samo zanemarive razlike utvrđene za parametre boje a* i b* (P>0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Lidija Kozačinski, )
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstract, Food Science and Technology Abstracts, GLOBAL HEALTH, SCOPUS, WEB OF SCIENCE i ULRICHSWEB