Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 386151)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vuković, Dragana
Jakobek, Lidija
hrvatski
Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi
Pakiranje ima veliku ulogu u očuvanju kvalitete proizvoda. Razvoj industrije i tehnologije potakao je razvoj suvremenih metoda pakiranja kao što je pakiranje u kontroliranoj (controlled atmosphere- CA) i modificiranoj (modified atmosphere-MA) atmosferi. Kontrolirana ili modificirana atmosfera (CA, MA) je način pakiranja namirnica uz mijenjanje sastava plinova u atmosferi pakiranja (kisik, ugljikov dioksid, dušik) kako bi se postigao sastav atmosfere različit od onoga u normalnoj atmosferi (zraku). Glavne prednosti su usporavanje svih fizioloških funkcija namirnica čime se usporava disanje i starenje, a dugotrajnije se održava svježina i rok trajnosti. Postiže se atraktivniji izgled proizvoda što utječe na njegovu potrošačku vrijednost. Nedostatak ovih metoda je visoka cijena. Ove metode pakiranja se obično primjenjuju na namirnice koje su podložne brzom kvarenju, kao što su meso i mesni proizvodi te voće i povrće.
pakiranje ; ambalažni materijali ; kontrolirana i modificirana atmosfera ; meso ; voće i povrće
nije evidentirano
engleski
Packaging in controlled and modified atmosphere
nije evidentirano
packaging ; packaging materials ; controlled and modified atmosphere ; flesh ; fruits and vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
11.06.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar