Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 386151)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vuković, Dragana Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi / Jakobek, Lidija (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vuković, Dragana

Jakobek, Lidija

hrvatski

Pakiranje u kontroliranoj i modificiranoj atmosferi

Pakiranje ima veliku ulogu u očuvanju kvalitete proizvoda. Razvoj industrije i tehnologije potakao je razvoj suvremenih metoda pakiranja kao što je pakiranje u kontroliranoj (controlled atmosphere- CA) i modificiranoj (modified atmosphere-MA) atmosferi. Kontrolirana ili modificirana atmosfera (CA, MA) je način pakiranja namirnica uz mijenjanje sastava plinova u atmosferi pakiranja (kisik, ugljikov dioksid, dušik) kako bi se postigao sastav atmosfere različit od onoga u normalnoj atmosferi (zraku). Glavne prednosti su usporavanje svih fizioloških funkcija namirnica čime se usporava disanje i starenje, a dugotrajnije se održava svježina i rok trajnosti. Postiže se atraktivniji izgled proizvoda što utječe na njegovu potrošačku vrijednost. Nedostatak ovih metoda je visoka cijena. Ove metode pakiranja se obično primjenjuju na namirnice koje su podložne brzom kvarenju, kao što su meso i mesni proizvodi te voće i povrće.

pakiranje ; ambalažni materijali ; kontrolirana i modificirana atmosfera ; meso ; voće i povrće

nije evidentirano

engleski

Packaging in controlled and modified atmosphere

nije evidentirano

packaging ; packaging materials ; controlled and modified atmosphere ; flesh ; fruits and vegetables

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

11.06.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija