Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Liturgijsko ruho i drugi tekstilni predmeti u katedrali u Krku (CROSBI ID 774959)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Banić, Silvija ; Sobota-Matejčić, Gordana Liturgijsko ruho i drugi tekstilni predmeti u katedrali u Krku // Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci. 2014.

Podaci o odgovornosti

Banić, Silvija ; Sobota-Matejčić, Gordana

hrvatski

Liturgijsko ruho i drugi tekstilni predmeti u katedrali u Krku

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku baštini značajan fundus povijesnog liturgijskog ruha i drugih tekstilnih predmeta. Dio je izložen u katedralnoj riznici, dok se glavnina čuva u sakristiji. Od vezenih predmeta vrijedi istaknuti fragmente veza sa svetačkim likovima podno arkada, koji datiraju na početak 16. stoljeća a izvorno su ukrašavali misnicu ili pluvijal. Sačuvano je više primjeraka veza iz prve polovine 17. stoljeća, među kojima se posebno ističu velum za kalež i dvije burse. Sakristija i riznica čuvaju brojne dijelove misnih ornata izrađenih od vrijednih povijesnih tekstila. Najstariji evidentirani primjerak tekstila (damast) datira u posljednju četvrtinu 15. stoljeća. Krajem 15. ili tijekom prve četvrtine 16. stoljeća, vjerojatno u Milanu, nastao je skupocjeni drappo d'oro (lampas lance) od kojeg je skrojen čitavi pluvijal, no nažalost u stanju koje zahtijeva temeljitu restauraciju. Iz druge polovine 16. stoljeća potječu još jedan lampas te brocatello, dok čak četrnaest primjeraka datira u 17. stoljeće (među kojima su posebno značajni oni iz prve četvrtine stoljeća, koji su iznenađujuće brojni te u odličnom stanju sačuvanosti). Evidentirane su ukupno dvadeset i četiri tkanine iz 18. stoljeća, upotrijebljene za izradu misnih ornata od kojih su neki do danas sačuvani u velikom broju dijelova (pluvijal, dalmatike, misnica, štole, manipuli, velumi i burse). Dok se u katedrali, nažalost, nije sačuvala nijedna biskupska mitra, dijelovi ornata nekadašnjih biskupa mogu se prepoznati u jednom paru biskupskih papuča (19. stoljeće), dvama gremijalima, te jednom pluvijalu s biskupskim grbom, apliciranim na objema rubovima prednje strane pluvijala.Posebno mjesto u zbirci tekstila krčke katedrale zauzimaju tri reprezentativna antependija, izvorno vjerojatno namijenjena prekrivanju stipesa glavnog oltara. Skrojena su od tkanina datiranih u drugu polovinu 16., odnosno prvu četvrtinu 17. stoljeća. Jedan antependij krase dva grba Giovannija della Torre (Giovanni Turriani), biskupa u Krku između 1589. i 1622. godine.

liturgijsko ruho; tekstil; Krk; zaštita pokretne baštine

Katalog je sastavni dio Inventara katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u Krku (stručna dokumentacija Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Rijeci), izrađenog u svrhu registracije cjelokupnih pokretnina krčke katedrale kao kulturnog dobra, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99).

engleski

Liturgical vestments and other textile items of the Krk Cathedral

nije evidentirano

liturgical vestments; textile; Krk; protection of movable cultural heritage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Rijeci

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Povijest umjetnosti