Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj raznih fenolnih spojeva na proizvodnost, kemijski sastav mesa i oksidativnu stabilnost mesa tovnih pilića (CROSBI ID 611788)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Starčević, Kristina ; Krstulović, Luka ; Brozić, Diana ; Maurić, Maja ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav Utjecaj raznih fenolnih spojeva na proizvodnost, kemijski sastav mesa i oksidativnu stabilnost mesa tovnih pilića // Zbornik sažetaka 21. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2014 / Slavko Lulić (ur.). Zagreb: Krmiva, 2014. str. 105-106

Podaci o odgovornosti

Starčević, Kristina ; Krstulović, Luka ; Brozić, Diana ; Maurić, Maja ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav

hrvatski

Utjecaj raznih fenolnih spojeva na proizvodnost, kemijski sastav mesa i oksidativnu stabilnost mesa tovnih pilića

Meso peradi ima poželjne prehrambene karakteristike, kao što su niski sadržaj lipida i relativno visoke koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina. Oksidacija lipida je glavni uzrok negativnih promjena kvalitete mesa što obuhvaća funkcionalnu, senzornu i nutritivnu vrijednost mesnih proizvoda, a time i prihvatljivost mesa na tržištu. Stoga dodatak antioksidanata, koji su po svojoj strukturi organske molekule sintetskog ili prirodnog porijekla sa svojstvom vezanja slobodnih radikala, postaje sve učestalija praksa. Prirodni fenolni obuhvaćaju čitav niz spojeva, u rasponu od jednostavnih molekula kao što je fenolna kiselina do polimeriziranih spojeva kao što su tanini i proantocijanidi. Cilj ovog istraživanja bio je analizirati utjecaj fenolnih spojeva na proizvodne i fiziološke pokazatelje kod brojlera u tovu. Tijekom istraživanja, 80 Ross 308 muških brojlera bilo je podijeljeno u četiri skupine: kontrola i tri skupine s dodatkom timola, taninske kiseline i galne kiseline. U svim eksperimentalnim skupinama bilo je poboljšano iskorištavanje hrane (P<0, 05), a kod taninske kiseline i završna tjelesna masa (P<0, 05). Galna kiselina je značajno povećala postotak n3 dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina (P<0, 05). Sniženje razine kolesterola primijećeno je u svim skupinama u jetri (P< 0, 05), ali ne u mišićima. Sniženje razine glukoze u serumu bilo je vidljivo kod taninske kiseline (P<0, 05). Oksidativna stabilnost je poboljšana kod primjene taninske kiseline u tkivu jetre (P<0, 05) i mesu batka (P<0, 05) te kod galne kiseline također u mesu batka (P<0, 05). Upotreba fenolnih spojeva u prehrani brojlera rezultira različitim učincima na rast, sastav masnih kiselina, razinu kolesterola i oksidativnu stabilnost. Nastale razlike mogu se objasniti kao posljedica utjecaja kemijske strukture i različitih doza fenolnih spojeva što kombinacijom istih rezultira različitim biološkim učincima.

fenolni spojevi; oksidativna stabilnost; perad; učinak na zdravlje

nije evidentirano

engleski

The influence of different phenolic compounds on the productive performance, meat quality and meat oxidative stability of broiler chicken

nije evidentirano

phenolic compounds; oxidative stability; poultry; health effect

nije evidentirano

Podaci o prilogu

105-106.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 21. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2014

Slavko Lulić

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

XXI međunarodno savjetovanje Krmiva 2014

poster

04.06.2014-06.06.2014

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina