Utjecaj raznih fenolnih spojeva na proizvodnost, kemijski sastav mesa i oksidativnu stabilnost mesa tovnih pilića (CROSBI ID 611788)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Starčević, Kristina ; Krstulović, Luka ; Brozić, Diana ; Maurić, Maja ; Mikulec, Željko ; Mašek, Tomislav
hrvatski
Utjecaj raznih fenolnih spojeva na proizvodnost, kemijski sastav mesa i oksidativnu stabilnost mesa tovnih pilića
Meso peradi ima poželjne prehrambene karakteristike, kao što su niski sadržaj lipida i relativno visoke koncentracije višestruko nezasićenih masnih kiselina. Oksidacija lipida je glavni uzrok negativnih promjena kvalitete mesa što obuhvaća funkcionalnu, senzornu i nutritivnu vrijednost mesnih proizvoda, a time i prihvatljivost mesa na tržištu. Stoga dodatak antioksidanata, koji su po svojoj strukturi organske molekule sintetskog ili prirodnog porijekla sa svojstvom vezanja slobodnih radikala, postaje sve učestalija praksa. Prirodni fenolni obuhvaćaju čitav niz spojeva, u rasponu od jednostavnih molekula kao što je fenolna kiselina do polimeriziranih spojeva kao što su tanini i proantocijanidi. Cilj ovog istraživanja bio je analizirati utjecaj fenolnih spojeva na proizvodne i fiziološke pokazatelje kod brojlera u tovu. Tijekom istraživanja, 80 Ross 308 muških brojlera bilo je podijeljeno u četiri skupine: kontrola i tri skupine s dodatkom timola, taninske kiseline i galne kiseline. U svim eksperimentalnim skupinama bilo je poboljšano iskorištavanje hrane (P<0, 05), a kod taninske kiseline i završna tjelesna masa (P<0, 05). Galna kiselina je značajno povećala postotak n3 dugolančanih višestruko nezasićenih masnih kiselina (P<0, 05). Sniženje razine kolesterola primijećeno je u svim skupinama u jetri (P< 0, 05), ali ne u mišićima. Sniženje razine glukoze u serumu bilo je vidljivo kod taninske kiseline (P<0, 05). Oksidativna stabilnost je poboljšana kod primjene taninske kiseline u tkivu jetre (P<0, 05) i mesu batka (P<0, 05) te kod galne kiseline također u mesu batka (P<0, 05). Upotreba fenolnih spojeva u prehrani brojlera rezultira različitim učincima na rast, sastav masnih kiselina, razinu kolesterola i oksidativnu stabilnost. Nastale razlike mogu se objasniti kao posljedica utjecaja kemijske strukture i različitih doza fenolnih spojeva što kombinacijom istih rezultira različitim biološkim učincima.
fenolni spojevi; oksidativna stabilnost; perad; učinak na zdravlje
nije evidentirano
engleski
The influence of different phenolic compounds on the productive performance, meat quality and meat oxidative stability of broiler chicken
nije evidentirano
phenolic compounds; oxidative stability; poultry; health effect
nije evidentirano
Podaci o prilogu
105-106.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 21. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2014
Slavko Lulić
Zagreb: Krmiva
Podaci o skupu
XXI međunarodno savjetovanje Krmiva 2014
poster
04.06.2014-06.06.2014
Opatija, Hrvatska