Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

’Znanstvenoistraživački rad Akademijina Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli u razdoblju 1993. – 2013. (CROSBI ID 774944)

Druge vrste radova | ostalo

Holjevac, Sanja ’Znanstvenoistraživački rad Akademijina Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli u razdoblju 1993. – 2013. // RIJEKA, XVIII, sv. 2, str. 113-127. 2013.

Podaci o odgovornosti

Holjevac, Sanja

hrvatski

’Znanstvenoistraživački rad Akademijina Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli u razdoblju 1993. – 2013.

Zavod za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci sa svojom Područnom jedinicom u Puli utemeljen je pod imenom Jadranski institut u Sušaku 28. svibnja 1945., odmah po završetku II. svjetskoga rata. Od 1948. godine Institut kontinuirano djeluje u okviru Akademije i njezina je najstarija znanstvenoistraživačka jedinica izvan Zagreba. Šireći znanstvenoistraživački rad i u Istru, Akademija 1969. osniva i njegovu radnu jedinicu u Puli, koja poslije dobiva naziv Područna jedinica u Puli. Promijenivši u međuvremenu nekoliko naziva, od 1978. godine taj Akademijin institut djeluje pod nazivom Zavod za povijesne i društvene znanosti. Voditelji su mu bili znameniti akademici, a svojim su ga znanstvenoistraživačkim radom obilježili brojni znameniti znanstvenici. Tijekom cijele svoje gotovo sedam desetljeća duge povijesti Akademijin je Zavod u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli ponajprije usmjeren na znanstvena istraživanja Istre, Rijeke, Kvarnerskoga primorja i Gorskoga kotara u više područja i polja društvenih i humanističkih znanosti da bi se od 1990-ih godina naovamo znanstveno koncentrirao na povijesna, etnološka, a potom i filološka istraživanja. O Akademijinu riječko-pulskome Zavodu pisano je u literaturi više puta povodom njegovih obljetnica ili drugih prigoda, pa i nedavno prigodom 65. obljetnice njegova utemeljenja. U ovome prilogu dajemo kratak pregled znanstvenoistraživačkoga rada Zavoda u zadnjih 20 godina njegova djelovanja, u samostalnoj Republici Hrvatskoj i njezinim 1993. godine uspostavljenim jedinicama područne i lokalne samouprave na čijemu prostoru djeluje.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti; Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli; 1993. – 2013.; znanstvenoistraživački rad.

nije evidentirano

engleski

SCIENTIFIC AND RESEARCH ACTIVITY OF ACADEMY'S INSTITUTE FOR HISTORIC AND SOCIAL SCIENCES IN RIJEKA WITH REGIONAL UNIT IN PULA IN PERIOD FROM 1993 TO 2013

nije evidentirano

Institute for Historic and Social Scviences of Croatian Academy of Scienves and Arts in Rijeka with Regional Unit in Pula; 1993-2013; scientific and research activity.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

RIJEKA, XVIII, sv. 2, str. 113-127

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano