Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nastavak ispitivanja i analize javnog mnijenja o nuklearnoj energiji (CROSBI ID 774936)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Pevec, Dubravko ; Trontl, Krešimir ; Matijević, Mario ; Ječmenica, Radomir Nastavak ispitivanja i analize javnog mnijenja o nuklearnoj energiji // Ispitivanje i analiza javnog mnijenja o nuklearnoj energiji. 2013.

Podaci o odgovornosti

Pevec, Dubravko ; Trontl, Krešimir ; Matijević, Mario ; Ječmenica, Radomir

hrvatski

Nastavak ispitivanja i analize javnog mnijenja o nuklearnoj energiji

Zavod za primijenjenu fiziku FER-a 2007. godine napravio je znanstveno-istraživačku studiju "Ispitivanje i analiza javnog mnijenja o nuklearnoj energiji" naručenu od HEP-a. U okviru studije provedena je anketa "Energija danas i sutra" na studentskoj populaciji prve godine pet tehničkih fakulteta, dva društvena i dva medicinska fakulteta. Ukupno je obuhvaćeno 1439 ispitanika. Ispitivanje je provedeno i 2010. godine, ali na manjem broju studenata prve godine. Cilj ove studije je nastavak ispitivanja i analiza javnog mnijenja o proizvodnji, odnosno izvorima električne energije s posebnim osvrtom na nuklearnu energiju te zbrinjavanjem radioaktivnog otpada. Analiza ove ankete, provedene na 977 ispitanika pet tehničkih fakulteta i jednog veleučilišta, pokazala je da, iako postoji svijest o zaštiti okoliša, njihovi stavovi odudaraju i od proklamirane eko-orijentacije i od znanstvenih činjenica. To je posebno došlo do izražaja u stavovima o nuklearnoj enrgiji i nuklearnim elektranama. Radioaktivni otpad glavni je izvor straha i negativnog stava prema upotrebi nuklearne energije U RH. S obzirom da su škola i internet navedeni kao glavni izvori saznanja o izvorima električne energije - očito je nužna promjena obrazovnog sistema te pojačati mjere promotivnog karaktera.

istraživanje javnog mnijenja; energija; nuklearna energija

nije evidentirano

engleski

Continued Research and Analysis of Public Opinion on Nuclear Energy

nije evidentirano

public opinion survey; energy; nuclear energy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ispitivanje i analiza javnog mnijenja o nuklearnoj energiji

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika