AMPEROMETRIC DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE CAPACITY BY 2, 2-DIPHENYL-1-PICRYLHYDRAZYL FREE RADICAL (CROSBI ID 611498)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Milardović, Stjepan ; Iveković, Damir ; Rumenjak, Vlatko ; Kereković, Irena
engleski
AMPEROMETRIC DETERMINATION OF ANTIOXIDATIVE CAPACITY BY 2, 2-DIPHENYL-1-PICRYLHYDRAZYL FREE RADICAL
Izuzetno velika paÞnja zadnjih desetak godina poklanja se prouèavanju oksidacije lipida u hrani. Radi oksidacije lipida hrana gubi na nutritivnim vrijednostima, gubi boju, okus i izgled. Dodatkom antioksidanasa koji mogu donirati vodikov atom oksidacija lipida se inhibira, te se zadrÞava potrebna kvaliteta prehrambenih proizvoda. Takoðer je poznato da prehrana bogata antioksidansima pomaÞe u prevenciji malignih i kardiovaskularnih bolesti, te nekih bolesti Þivèanog sustava. Posljedica toga bio je velik porast interesa za razvoj analitièkih metoda za odreðivanje antioksidativnih svojstava hrane i bioloških tekuæina. Postojeæe metode odreðivanja antioksidativnog kapaciteta uzorka temelje se na primjeni kromogenih radikala poput 2, 2’- azinobis(3- etilbenzotiazolin-6-sulfonata) (ABTS) i 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazila (DPPH) koji neposredno reagiraju s antioksidansima, a rezultat se najèešæe mjeri spektrofotometrijski. U ovom radu prikazana je brza elektrokemijska metoda mjerenja antioksidativnog kapaciteta uzorka koja za razliku od spektrofotometrijskih metoda moÞe biti primijenjena na netransparentne i lipemiène uzorke. Reakcijom DPPH s antioksidansom dolazi do redukcije oksidiranog oblika DPPH što rezultira smanjenjem redukcijske struje. Smanjenje struje proporcionalno je kolièini prisutnih antioksidanasa u mjernom uzorku. Kao radna elektroda uporabljena je elektroda od staklastog ugljika, a mjerenja su provedena u klasiènoj troelektrodnoj æeliji pri potencijalu od 140 mV prema Hg2Cl2/3 M KCl elektrodi. Kao osnovni elektrolit uporabljena je otopina etanola ( = 40%) koja sadrÞi i 0, 033 M KCl, puferirana na pH 7, 40 fosfatnim puferom. Metodom se mogu mjeriti koncentracije antioksidansa u podruèju od 0, 05 M do 30 M. Testirani su vodotopljivi antioksidansi (vitamin C, reducirani glutation, Trolox, L- cistein, galna kiselina, mokraæna kiselina) i alkoholno topljivi polifenoli (katehin, sinapièna kiselina, ferulièna kiselina, kvercetin). Rezultati dobiveni amperometrijskom metodom usporeðeni su s rezultatima dobivenim spektroskopskim mjerenjem ( = 518 nm). Izmjerene koncentracije antioksidanasa jednom i drugom metodom usporeðene su s koncentracijom Troloxa i izraÞene kao Trolox ekvivalenti, a postignut koeficijent korelacije R2 = 0, 9984 upuæuje na dobro slaganje rezultata mjerenja.
antioxidant capacity; DPPH
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
249-249.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera- Knjiga sažetaka
Rapaić, Vladimir ; Rogošić, Marko
Zagreb:
Podaci o skupu
XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
24.04.2005-27.04.2005
Opatija, Hrvatska