Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700197

AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE


Janči, Marijana
AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
AFLATOKSIN B1 I OKRATOKSIN A U ŽITARICAMA S PODRUČJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE
(AFLATOXIN B1 AND OCHRATOXIN A IN CEREALS FROM NORTHWEST REGION OF CROATIA)

Autori
Janči, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2013

Stranica
49

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
Mikotoksini; žitarice; aflatoksin B1; okratoksin A; ELISA
(Mycotoxins; cereals; aflatoxin B1; ochratoxin A; ELISA)

Sažetak
Mikotoksini su toksični metaboliti plijesni koji narušavaju zdravlje ljudi i životinja. Zaštita hrane i hrane za životinje od mikotoksina mora se provoditi kroz cijeli prehrambeni lanac. Mogu se naći u žitaricama i proizvodima na bazi žitarica, a u organizam ulaze najčešće putem hrane, uzrokujući oboljenja zvana mikotoksikoze. U radu su opisani akutni i kronični učinci aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA). AFB1 je mikotoksin kojeg sintetiziraju plijesni uglavnom roda Aspergillus. Pripisuje mu se karcinogenost, mutagenost, teratogenost i imunosupresivno djelovanje te ima najjače hepatokarcinogeno djelovanje na sisavce. OTA je nefrotoksin koji proizvode plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium s potencijalnim karcinogenim djelovanjem u ljudi, koji se dovodi u vezu s razvojem endemske nefropatije. U ovom radu određene su količine aflatoksina B1 i okratoksina A ELISA metodom u odabranim uzorcima žitarica ; pri čemu su najviše količine AFB1 (60, 6 ug kg-1) i OTA (82, 4 ug kg-1) nađene u uzorcima kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb