Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700185

Analitičke metode u forenzici hrane


Butorac, Ana; M. Marić, Mirela; Badanjak Sabolović, Marija; Hruškar, Mirjana; Rimac Brnčić, Suzana; Bačun-Družina, Višnja
Analitičke metode u forenzici hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 90-101 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 700185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analitičke metode u forenzici hrane
(Analytical methods in food forensics)

Autori
Butorac, Ana ; M. Marić, Mirela ; Badanjak Sabolović, Marija ; Hruškar, Mirjana ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bačun-Družina, Višnja

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8 (2013), 3-4; 90-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost
(food forensics; analytical methods; autochthonous; traceability)

Sažetak
U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske, spektrometrijske i separacijske metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Višnja Bačun-Družina, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Butorac, Ana; M. Marić, Mirela; Badanjak Sabolović, Marija; Hruškar, Mirjana; Rimac Brnčić, Suzana; Bačun-Družina, Višnja
Analitičke metode u forenzici hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 90-101 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Butorac, A., M. Marić, M., Badanjak Sabolović, M., Hruškar, M., Rimac Brnčić, S. & Bačun-Družina, V. (2013) Analitičke metode u forenzici hrane. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (3-4), 90-101.
@article{article, year = {2013}, pages = {90-101}, keywords = {food forensics, analytical methods, autochthonous, traceability}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Analytical methods in food forensics}, keyword = {food forensics, analytical methods, autochthonous, traceability} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI