Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 700183

SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA


Jazbec, Jana
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
SENZORSKE ZNAČAJKE MEDLJIKOVCA
(SENSORY CHARACTERISTICS OF HONEYDEW HONEY)

Autori
Jazbec, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
Senzorske značajke; medljikovac; pripadnost meda vrsti
(Sensory characteristics; honeydew honey; affiliation of honey samples)

Sažetak
Med je prirodni proizvod složenog sastava, izrazite nutritivne i energetske vrijednosti. Određivanje vrste meda provodi se peludnom analizom, fizikalno-kemijskim metodama, a važnu ulogu ima i senzorska procjena. Senzorskom analizom procijenjuju se olfaktorne, okusne i fizikalne karakteristike meda. Cilj ovog rada bio je izdvojiti najznačajnije senzorske značajke medljikovca te senzorskom procjenom odrediti u kolikoj mjeri analizirani uzorci pripadaju navedenoj vrsti meda. Tijekom istraživanja procijenjene su vizualne, olfaktorne i okusne značajke te fizikalne osobine 5 uzoraka medljikovca iz sezone 2012. Uzorcima je utvrđena i pripadnost određenoj vrsti meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb