PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA (CROSBI ID 386093)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kolaček, Matea
Marković, Ksenija
hrvatski
PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA
Senzorska procjena ima bitnu ulogu u procjeni kvalitete meda te ima vrijedan doprinos u određivanju vrste meda. Tijekom ovog istraživanja, statističkim metodama, procjenjena je učinkovitost panela od pet senzorskih analitičara koji su procijenili 131 uzorak meda (med kestena, livadni med, bagremov med, cvjetni med, medljikovac, med lipe, med kadulje), obzirom na senzorska svojstva izgleda (čistoća, boja, prozirnost), mirisa, okusa, arome (sortna karakteristika i postojanost arome) te pravilnost sorte. Primjenjene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje statistički značajne razlike u procjeni pojedinih senzorskih svojstava između članova panela. Za procjenu određenih senzorskih svojstava pojedinačnih vrsta meda postoji potreba za dodatnom edukacijom članova panela senzorskih ocjenjivača.
med; senzorska procjena; statističke metode; panel
nije evidentirano
engleski
PERFORMANCE EVALUATION OF THE PANEL FOR THE HONEY SENSORY EVALUATION
nije evidentirano
honey; sensory evaluation; statistical methods; sensory panel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb