PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA (CROSBI ID 386092)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čalopek, Bruno
Marković, Ksenija
hrvatski
PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koje se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti karakteristične parametre kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, kiselost, električnavodljivost, maseni udjel reducirajućih šećera, maseni udjel saharoze i maseni udjel hidroksimetilfurfurala. Parametri su određeni u 133 uzorka različitih vrsta meda podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2012, kao što su medljikovac, cvjetni med, livadni med, šumski med te med bagrema, lipe, kestena, kadulje, suncokreta i zlatošipke. Rezultati pokazuju da većina uzoraka meda udovoljava zahtjevima Pravilnika.
fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med
nije evidentirano
engleski
QUALITY PARAMETERS OF HONEYDEW, FLORAL, MEADOW AND FOREST HONEY AS WELL AS VARIOUS SPECIES OF MONOFLORAL HONEY
nije evidentirano
physicochemical parameters; quality of honey; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
25.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb