UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI (CROSBI ID 386074)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Branka Markuš
Anet Režek Jambrak
hrvatski
UTJECAJ ULTRAZVUKA NA INAKTIVACIJU ODABRANIH BAKTERIJA U ČISTOJ KULTURI
U ovom radu željelo se istražiti kako ultrazvuk visokog intenziteta (amplitude, temperature i vremena tretiranja) djeluje na bakterije Bacillus cereus 30, Salmonella spp. 3064 i Staphylococcus aureus 3048. Pripremljene modelne suspenzije mikroorganizma u čistoj kulturi tretirane su ultrazvukom nominalne snage 600 W, pri frekvenciji od 20 kHz ultazvučnom sondom promjera 7 i 12, 7 mm. Korištene su tri amplitude (50, 75 i 100%) primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta provodila se u trajanju od 3, 6 i 9 min pri temperaturi od 20, 40 i 60 °C. Rezultati su obrađeni statistički primjenom računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, te metodom odzivne površine (Response Surface Methodology, RSM) i centralno kopozitnog plana pokusa (Central Composite Design, CCD) . Ispitivanjem utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta primjenom sondi od 7 i 12, 7 mm na inktivaciju bakterija u čistoj kulturi utvrđeno je da najveći utjecaj ima kombinacija čimbenika i to temperature u ovisnosti o vremenu tretiranja. Tretman kombinacijom ultrazvuka visokog intenziteta i blago povišene temperature djelovalo je najviše na inaktivaciju bakterija.
ultrazvuk visokog intenziteta; bakterije; inaktivacija; planiranje eksperimenta; metoda odzivne površine
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE INACTIVATION OF SELECTED BACTERIUM IN A PURE CULTURE
nije evidentirano
high intensity ultrasound; bacterium; inactivation; response surface methodology; experimental design
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
19.12.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb