Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA (CROSBI ID 386073)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sara Lipovac ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA / Anet Režek Jambrak (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Sara Lipovac

Anet Režek Jambrak

hrvatski

ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA

Primjena ultrazvuka u operacijama prehrambene industrije je postala sve češća, zbog njegova nedestruktivnog učinka na hranu i mogućnosti zadržavanja nutritivne vrijednosti. S primjenom ultrazvučne tehnologije postignut je značajan napredak, kao što je povećanje prinosa bioaktivnih spojeva tijekom ekstrakcije. Bioaktivni spojevi pomažu u borbi protiv kroničnih i degenerativnih bolesti, te zaustavljaju lančane reakcije slobodnih radikala. Njihova upotreba u prehrani je, stoga od velike važnosti za naše zdravlje. Ultrazvuk potpomaže ekstrakciji kroz fenomen poznat kao kavitacija. Tijekom ekstrakcije, to dovodi do daljnjeg raspada stanične membrane i povećanja difuzije. Problem kod primjene ultrazvuka pri ekstrakciji može biti izrazito visoka temperatura (5000K) koja može degradirati fenolne komponente. Ovaj rad će ispitati učinkovitost ultrazvučne ekstrakcije i njen utjecaj na stabilnost bioaktivnih spojeva.

ultrazvuk visokog intenziteta; ekstrakcija; kavitacija; bioaktivne tvari

nije evidentirano

engleski

ULTRASONIC EXTRACTION AND THE STABILITY OF BIOACTIVE COMPOUNDS

nije evidentirano

ultrasound; cavitation; bioactive compounds; phenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

15.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija