ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA (CROSBI ID 386073)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sara Lipovac
Anet Režek Jambrak
hrvatski
ULTRAZVUČNA EKSTRAKCIJA I STABILNOST BIOAKTIVNIH SPOJEVA
Primjena ultrazvuka u operacijama prehrambene industrije je postala sve češća, zbog njegova nedestruktivnog učinka na hranu i mogućnosti zadržavanja nutritivne vrijednosti. S primjenom ultrazvučne tehnologije postignut je značajan napredak, kao što je povećanje prinosa bioaktivnih spojeva tijekom ekstrakcije. Bioaktivni spojevi pomažu u borbi protiv kroničnih i degenerativnih bolesti, te zaustavljaju lančane reakcije slobodnih radikala. Njihova upotreba u prehrani je, stoga od velike važnosti za naše zdravlje. Ultrazvuk potpomaže ekstrakciji kroz fenomen poznat kao kavitacija. Tijekom ekstrakcije, to dovodi do daljnjeg raspada stanične membrane i povećanja difuzije. Problem kod primjene ultrazvuka pri ekstrakciji može biti izrazito visoka temperatura (5000K) koja može degradirati fenolne komponente. Ovaj rad će ispitati učinkovitost ultrazvučne ekstrakcije i njen utjecaj na stabilnost bioaktivnih spojeva.
ultrazvuk visokog intenziteta; ekstrakcija; kavitacija; bioaktivne tvari
nije evidentirano
engleski
ULTRASONIC EXTRACTION AND THE STABILITY OF BIOACTIVE COMPOUNDS
nije evidentirano
ultrasound; cavitation; bioactive compounds; phenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
15.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb