Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMATSKOG POSMEĐIVANJA VOĆNOG NEKTRA BOROVNICE (CROSBI ID 386072)

Ocjenski rad | diplomski rad

Antonija Zeko UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMATSKOG POSMEĐIVANJA VOĆNOG NEKTRA BOROVNICE / Anet Režek Jambrak (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Antonija Zeko

Anet Režek Jambrak

hrvatski

UTJECAJ TRETMANA ULTRAZVUKOM VISOKE SNAGE NA UDIO ANTOCIJANA I STUPANJ NEENZIMATSKOG POSMEĐIVANJA VOĆNOG NEKTRA BOROVNICE

Svrha ovog rada je utvrditi djelovanje ultrazvuka visoke snage (amplitude, vremena i temperature) na udio antocijana, ukupnih fenolnih spojeva, te na neenzimatsko posmeđivanje i promjene boje nektra od borovnice. Primijenjen je tretman ultrazvučnom sondom promjera 12, 7 mm. Eksperiment je dizajniran pomoću računalnog programa STATGRAPHICS Centurion, faktorijalnim planom eksperimenta, te su korištene tri amplitude (60, 90 i 120 μm tj. 50, 75 i 100 % snage) i različita vremena tretiranja (3, 6 i 9 min). Rezultati su statistički obrađeni metodom odzivne površine. Rezultati HPLC analize pokazuju da su najzastupljeniji antocijani cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3- glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i cijanidin-3-soforozid od kojih se kvantitativno najviše ističe cijanidin-3- soforozid. Iz rezultata je vidljivo da je najsvjetliji uzorak BO2 tj. najsličniji netretiranom uzorku. Najveći stupanj neenzimatskog posmeđivanja ima uzorak BO5 koji je tretiran najvišom amplitudom i najduljim vremenom tretiranja. Kod ukupnih fenola najveću koncentraciju također ima uzorak BO5 a najmanju uzorak BO8 tretiran 3 minute pri amplitudi 50 %.

ultrazvuk visoke snage; antocijani; fenoli; neenzimatsko posmeđivanje; boja

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF HIGH POWER ULTRASOUND ON THE ANTHOCYANINS CONTENT AND NONENZYMATIC BROWNING IN BLUEBERRY FRUIT NECTAR

nije evidentirano

high power ultrasound; anthocyanins; phenols; nonenzymatic browning; color

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

19.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija