Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane (CROSBI ID 386069)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Ščetar, Mario Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane / Galić, Kata ; Režek Jambrak, Anet (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ščetar, Mario

Galić, Kata ; Režek Jambrak, Anet

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka visoke snage na fizikalno-kemijske karakteristike barijernih filmova za pakiranje hrane

Istražen je utjecaj ultrazvuka (sonifikacija) na parametre propusnosti (koeficijent permeabilnost, topljivosti i difuzije) kisika kroz barijerne materijale namjenjene za pakiranje hrane. Istraživanja su provedena na dva biaksijalno orijentirana polipropilenska filma (BOPP), s akrilnim i poli(viniliden-kloridnim) barijernim premazom (BOPPAcPVDC) i koekstrudirang polipropilena (BOPPcoex). Prikazan je fizikalno- kemijski profil uzoraka primjenom goniometrije, termogravimetrijske analize (TGA), razlikovne pretražne kalorimetrije (DSC), infracrvene spektroskopije s Fourierovom transformacijom (FTIR), spektrofotometrije (UV/VIS) i pretražne elektronske mikroskopije u uvjetima okoliša (ESEM). Utvrđeno je da se u istraživanim uzorcima propusnost kisika povećava sa povećanjem temperature (20 °C < 40 °C < 60 °C). Najveći utjecaj na propusnost kisika kod oba istraživana BOPP uzorka, ima tretman ultrazvuka visoke snage (UZVS) pri amplitudi od 100% tijekom 6 minuta. Međutim BOPP uzorci pokazuju različitu osjetljivost pri nižem intenzitetu UZVS tretmana. Nadalje, UZVS tretman nije uzrokovao morfološke promjene kod istraživanih BOPP uzoraka.

polipropilen; ultrazvuk; propusnost; pakiranje hrane

nije evidentirano

engleski

HIGH POWER ULTRASOUND IMPACT ON THE PHYSICO- CHEMICAL CHARACTERISTICS OF BARRIER FILMS AIMED FOR FOOD PACKAGING

nije evidentirano

polypropylene; ultrasound; permeability; food packaging

nije evidentirano

Podaci o izdanju

156

16.05.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija