POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA (CROSBI ID 386060)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Popović, Katarina
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA
Rogač (Ceratonia siliqua L.) je samonikla biljka ovih prostora koja je imala široku primjenu kao namirnica, ali i u narodnoj medicini. Tokom 20-tog stoljeća, rogač je u tom smislu u potpunosti zanemaren, organizirani nasadi rogača ne postoje, a samonikla staništa su zapuštena i sve malobrojnija. Nasuprot tome, u velikom broju mediteranskih zemalja uzgoj i prerada rogača predstavljaju važnu gospodarsku granu. Rogač se koristi u prehrambenoj industriji, ali zbog visokog udjela bioaktivnih sastavnica uglavnom polifenolnog tipa, sve se više istražuje i mogućnost njegove primjene u razvoju novih nutraceutika. Cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati mahune divljih sorti rogača prikupljenih na 14 različitih lokacija na dalmatinskoj obali i otocima. Rezultati istraživanja pokazali su da postoje statistički značajne razlike u udjelu polifenola i tanina te DPPH antiradikalnoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokacijama što može biti posljedica razlike u geoklimatskim uvjetima, genotipu ili kombinacije tih dvaju utjecaja. Najveće količine polifenola kao i najveća antioksidacijska učinkovitost određeni su u uzorcima prikupljenim na lokacijama na otocima ili krajnjem jugu obalnog područja. Značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i antiradikalne učinkovitosti ploda rogača ukazuje na značajan doprinos polifenolnih spojeva antioksidacijskoj aktivnosti ploda dok je nedostatak korelacije između udjela tanina i antioksidacijske aktivnosti vjerojatno posljedica male steričke dostupnosti DPPH radikala i veličine molekule tanina. Rezultati ovog istraživanja prvi su podaci o udjelu bioaktivnih sastavnica u plodovima naših divljih sorti rogača. Vrlo visoke koncentracije i aktivnost uzoraka s pojedinih lokacija ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja kemijskih i morfoloških karakteristika naših divljih sorti, a u cilju zaštite te revitalizacije uzgoja i iskorištavanja ove tradicionalne kulture.
rogač; polifenoli; flavonoidi; tanini
diplomski rad
engleski
POLYPHENOLIC COMPOUNDS IN WILD VARIETES CAROB PODS OF DALMATIAN COST AND ISLANDS
nije evidentirano
carob; polyphenols; flavonoids; tannins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
14.04.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb