Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA (CROSBI ID 386060)

Ocjenski rad | diplomski rad

Popović, Katarina POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Popović, Katarina

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

POLIFENOLNI SPOJEVI U PLODOVIMA DIVLJIH TIPOVA ROGAČA S DALMATINSKE OBALE I OTOKA

Rogač (Ceratonia siliqua L.) je samonikla biljka ovih prostora koja je imala široku primjenu kao namirnica, ali i u narodnoj medicini. Tokom 20-tog stoljeća, rogač je u tom smislu u potpunosti zanemaren, organizirani nasadi rogača ne postoje, a samonikla staništa su zapuštena i sve malobrojnija. Nasuprot tome, u velikom broju mediteranskih zemalja uzgoj i prerada rogača predstavljaju važnu gospodarsku granu. Rogač se koristi u prehrambenoj industriji, ali zbog visokog udjela bioaktivnih sastavnica uglavnom polifenolnog tipa, sve se više istražuje i mogućnost njegove primjene u razvoju novih nutraceutika. Cilj ovog diplomskog rada bio je analizirati mahune divljih sorti rogača prikupljenih na 14 različitih lokacija na dalmatinskoj obali i otocima. Rezultati istraživanja pokazali su da postoje statistički značajne razlike u udjelu polifenola i tanina te DPPH antiradikalnoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokacijama što može biti posljedica razlike u geoklimatskim uvjetima, genotipu ili kombinacije tih dvaju utjecaja. Najveće količine polifenola kao i najveća antioksidacijska učinkovitost određeni su u uzorcima prikupljenim na lokacijama na otocima ili krajnjem jugu obalnog područja. Značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i antiradikalne učinkovitosti ploda rogača ukazuje na značajan doprinos polifenolnih spojeva antioksidacijskoj aktivnosti ploda dok je nedostatak korelacije između udjela tanina i antioksidacijske aktivnosti vjerojatno posljedica male steričke dostupnosti DPPH radikala i veličine molekule tanina. Rezultati ovog istraživanja prvi su podaci o udjelu bioaktivnih sastavnica u plodovima naših divljih sorti rogača. Vrlo visoke koncentracije i aktivnost uzoraka s pojedinih lokacija ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja kemijskih i morfoloških karakteristika naših divljih sorti, a u cilju zaštite te revitalizacije uzgoja i iskorištavanja ove tradicionalne kulture.

rogač; polifenoli; flavonoidi; tanini

diplomski rad

engleski

POLYPHENOLIC COMPOUNDS IN WILD VARIETES CAROB PODS OF DALMATIAN COST AND ISLANDS

nije evidentirano

carob; polyphenols; flavonoids; tannins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

14.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija