Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The influence of growing locality on flavonoid content and a (CROSBI ID 386058)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mlikota, Tea The influence of growing locality on flavonoid content and a / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mlikota, Tea

Vitali Čepo, Dubravka

engleski

The influence of growing locality on flavonoid content and a

U okviru ovog istraživanja određen je udio flavonoida, ABTS antiradikalna učinkovitost i FRAP redukcijska učinkovitost mahuna rogača (Ceratonia siliqua L.) sa različitih lokaliteta. Analizirani uzorci prikupljeni su na 14 lokaliteta na dalmatinskoj obali i otocima u toku jeseni 2011. godine. Ovaj rad predstavlja dio istraživanja koje će ukazati na nutritivnu vrijednost i udio bioaktivnih sastavnica naših divljih tipova rogača koji su do danas u potpunosti neistraženi. Nakon provedenih istraživanja jasno je da postoje statistički značajne razlike u udjelu flavonoida te ABTS antiradikalnoj i redukcijskoj učinkovitosti plodova rogača prikupljenih na različitim lokalitetima, a uočene razlike mogu biti posljedica različitih geoklimatskih uvjeta na različitim lokacijama, posljedica razlike u genotipu ili kombinacija dvaju utjecaja. Udio flavonoida u ekstraktima bio je relativno nizak i kretao se od 8.19 mg QE/100 g do 50.78 mg QE/100, antiradikalna učinkovitost kretala su se u rasponu od 30.38 mg TE/g do 67.11 mg TE/g, a redukcijska učinkovitost kretala se od 0.26 mmol FeSO4/g do 0.66 mmol FeSO4/g brašna rogača. Statističkom analizom utvrđeno je da ne postoji značajna korelacija između udjela flavonoida i antioksidacijske učinkovitosti, vjerojatno zbog male zastupljenosti flavonoida u mahuni rogača. Naime, od polifenolnih spojeva u plodu rogača prevladavaju uglavnom fenolne kiseline koje također posjeduju antioksidacijsku aktivnost. Ovu pretpostavku dokazuje činjenica da je dokazana statistički značajna korelacija između udjela ukupnih fenola i oba tipa istraživane antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja prvi su dostupni podaci o udjelu flavonoida i antioksidacijskoj učinkovitosti plodova divljih tipova rogača prikupljenih na našoj obali i otocima. Vrlo značajna antioksidacijska aktivnost pojedinih uzoraka ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja naših divljih tipova, a u cilju zaštite, kultivacije te mogućnosti uporabe brašna rogača u razvoju funkcionalne hrane i nutraceutika.

carob; antioxidadants; locality; flavonoids

diplomski rad

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

14.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija