Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699506

Utjecaj očekivanja na percepciju eksperimentalno izazvane boli


Ružić, Valentina; Ivanec, Dragutin
Utjecaj očekivanja na percepciju eksperimentalno izazvane boli // Sažeci priopćenja XIX. Dana psihologije u Zadru / Slišković, Ana, et al. (ur.).
Zadar: Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2014. str. 159-159 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj očekivanja na percepciju eksperimentalno izazvane boli
(Effect of expectation on pain perception in experimental context)

Autori
Ružić, Valentina ; Ivanec, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci priopćenja XIX. Dana psihologije u Zadru / Slišković, Ana, et al. - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2014, 159-159

ISBN
978-953-331-054-1

Skup
XIX. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29.31.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Osjet boli; očekivanje; eksperimentalna manipulacija
(Pain sensation; expectation; experimental manipulation)

Sažetak
Mogućnost modulacije osjeta boli psihološkim čimbenicima ovisi o širokoj konstelaciji mnogih kontekstualnih čimbenika. Najpoznatiji i najviše istraživani takav utjecaj je placebo učinak. Istraživanja konzistentno pokazuju da je jedan od temeljnih psiholoških čimbenika analgetskog učinka placeba očekivanje ishoda nekog tretmana. Očekivanje se pokazuje i kao značajan čimbenik efikasnosti realnih analgetika, gdje se pokazuje kako, bilo pozitivna bilo negativna očekivanja mogu modulirati inače stabilnu učinkovitost stvarnih lijekova. Cilj ovog istraživanja bio je u eksperimentalnim uvjetima ispitati mogući samostalni doprinos očekivanja na percepciju boli, bez izravne manipulacije bilo s placebo tvari ili u kombinaciji s nekim drugim tretmanom. Proveden je eksperimentalni nacrt faktorijalnog tipa s N=192 sudionika podijeljenih u osam nezavisnih skupina. Manipulirana su očekivanja o jačini te o vremenskoj predvidljivosti pojavljivanja bolnih podražaja izazvanih električnim podraživanjem kože. Osnovna manipulacija očekivanjima rezultirala je eksperimentalnim situacijama gdje je objektivna jačina podraživanja bila sukladna ili nesukladna manipuliranim očekivanjima. Utjecaj očekivanja ispitan je u dvije situacije: slabijeg ili jačeg bolnog podraživanja. Dvije skupine ispitanika dobile su jake podražaje. Prva je temeljem upute takve podražaje i očekivala, dok je drugoj skupini rečeno da će dobiti slabije podražaje. Treća i četvrta skupina dobile su slabe podražaje, gdje je jedna i očekivala slabe, a druga jake podražaje. Na tu manipulaciju, kroz četiri nove skupine ispitanika dodana je i ona koja se ticala predvidljivosti vremenske pojave podražaja i to s dvije razine: podražaji u seriji su zadavani s istim ili pak nepravilnim vremenskim razmakom. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajan učinak manipuliranih očekivanja o jačini budućeg podraživanja. U obje situacije, bilo slabijeg bilo jačeg podraživanja, percepcija jačine podražaja bila je sukladna manipuliranim očekivanjima. Iste objektivne intenzitete ispitanici su procjenjivali jačima ako su i očekivali jače podražaje, odnosno slabijima ako su očekivali slabije podražaje. Vremenski raspored zadavanja podražaja nije imao ni samostalan ni interakcijski učinak na percepciju jačine podražaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb