Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 699284

Periapeksna upala: pomislite i na metastazu


Miloš, Mate; Macan, Darko; Manojlović, Spomenka; Franćeski, Dalibor; Trutin Ostović, Karmen
Periapeksna upala: pomislite i na metastazu // Sažetci 5. Međunarodnog kongresa Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ. Zagreb, 5.-7.12.2013. U: Acta stomatologica Croatica 2014 ; 48(1): 64-78. (Brkić, Hrvoje Glavni urednik časopisa. Jerolimov, Vjekoslav Predsjednik kongresnih odbora). / Vodanović, Marin ; Bašić, Krešimir (ur.).
Zagreb: Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko stomatološko društvo HLZ, 2014. str. 73-73 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Periapeksna upala: pomislite i na metastazu
(Periapical infection: think of metastasis too!)

Autori
Miloš, Mate ; Macan, Darko ; Manojlović, Spomenka ; Franćeski, Dalibor ; Trutin Ostović, Karmen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažetci 5. Međunarodnog kongresa Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ. Zagreb, 5.-7.12.2013. U: Acta stomatologica Croatica 2014 ; 48(1): 64-78. (Brkić, Hrvoje Glavni urednik časopisa. Jerolimov, Vjekoslav Predsjednik kongresnih odbora). / Vodanović, Marin ; Bašić, Krešimir - Zagreb : Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko stomatološko društvo HLZ, 2014, 73-73

Skup
5. Međunarodni kongres Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 05.-07.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Periapeksna upala ; metastaza ; karcinom pluća ; adenokarcinom pluća
(Periapical infection ; metastasis ; lung cancer ; lung adenocarcinoma)

Sažetak
Usna šupljina i orofarinks vrlo su neobična mjesta za razvoj metastaza iz primarnih karcinoma drugih organa i čine samo oko 1-2% malignih tumora usne šupljine. Vjerojatni uzrok da doktori dentalne medicine ne pomisle na mogućnost pojave metastaze u usnoj šupljini je pogrešna interpretacija metastaza kao odontogene upale. Prema literaturi, najčešća primarna ishodišta oralnih i/ili orofaringealnih metastaza su pluća, bubreg i prostata u muškaraca, te dojka, spolni organi i bubreg u žena. Metastatski tumori dvostruko su češći u kostima čeljusti, nego u mekom tkivu. Većina pacijenata umre u roku od 1 godine od postavljanja dijagnoze, a petogodišnje preživljenje procjenjuje se na 10%. Prikazujemo bolesnika koji se liječio od primarnog karcinoma pluća, a u našu ambulantu došao je zbog otekline bukalnoga dijela alveolarnoga grebena. Radiološki je utvrđena periradikularna transparencija i promjena je pogrešno dijagnosticirana kao odontogena upala. Zub je ekstrahiran, a rana nije cijelila. CT obradom dokazano je opsežna osteolitičko žarište alveolarnog grebena. Citološkom punkcijom dokazane su maligne stanice, a patohistološka dijagnoza biopsije potvrdila je da se radi o metastatskom tumoru. Ovaj slučaj naglašava potrebu da se prepozna i pomisli da naizgled benigne ili upalne lezije mogu predstavljati metastaze udaljenih malignih tumora.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Dentalna medicinaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinička bolnica "Dubrava"

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus