Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla (CROSBI ID 611185)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Vešligaj, Božica ; Đana Pahor Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla // DDD i ZUPP jučer, danas, sutra / Javorka Korunić (ur.). Zagreb: Korunić, 2014. str. 211-218

Podaci o odgovornosti

Vešligaj, Božica ; Đana Pahor

hrvatski

Deratizacija u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane životinjskog podrijetla

Sažetak Postoji niz zakonskih propisa koji reguliraju obavezu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u objektima proizvodnje i skladištenja hrane. U ovom radu bit će riječ o deratizaciji. Budući objekt spada pod veterinarski nadzor, deratizacija se obavlja prema Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u veterinarskoj djelatnosti (Narodne novine br. 139/10. ) Deratizacijom je obuhvaćen cijeli okoliš (dvorište) objekta, zona uz sam objekat i unutrašnjost objekta. Prema godišnjem planu DDD aktivnosti i tlocrtu cijele lokacije sa svim objektima , deratizacija se provodi u tri prstena, i to: 1. prsten uz unutrašnjost ograde oko objekta 2. prsten uz vanjske zidove objekta 3. prsten – postavljanje ljepljivih podloga u unutrašnjosti objekta (proizvodni i skladišni dio) Važnost ovakvog načina provođenja deratizacije je u tome da je naglasak na preventivi. Prva dva prstena rješavaju najveći dio glodavaca i time je njihova pojava u proizvodnom ili skladišnom dijelu sporadična. Za vanjsku deratizaciju (prvi i drugi prsten), koriste se zatrovani mamci raznih formi (pelete, rasuti mamac, parafinski mamac) postavljeni u limene deratizacijske kutije. Iznad kutija postavljene su plastificirane oznake sukladno Pravilniku (naziv i broj telefona ovlaštene kuće koja obavlja deratizaciju, naziv vrste zatrovanog mamka, datum postavljanja mamka, naziv antidota i broj dežurnog telefona u slučaju otrovanja). Na plastificiranim oznakama, na limenim kutijama i na tunelićima za ljepljive podloge upisani su i redni brojevi. Znači, zbog lakšeg praćenja i uočavanja problema, svako hranilište je numerirano. Sve to je vidljivo na tlocrtu objekta i na tlocrtima pojedinih prostora u objektu za proizvodnju i skladištenje hrane. Osim vanjske i unutrašnje deratizacije, kao preventiva, provodi se i deratizacija kanalizacijskog sustava. U kanalizacijska okna postavljaju se parafinski zatrovani mamci obješeni na žicu kako ih glodavci ne bi mogli odnijeti. Na tlocrtu dvorišta objekta postoje brojevima označena okna u kojima je stavljen mamak. Svako takvo pojedino okno ima bojom označen poklopac.

deratizacija; zatrovani mamci; prsteni(zone) deratizacije; proizvodnja; skladištenje hrane

nije evidentirano

engleski

Deratization in food production and food storage facility of animal source foods

nije evidentirano

deratization; poison bait; deratization zones; food production; food storage

nije evidentirano

Podaci o prilogu

211-218.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

DDD i ZUPP jučer, danas, sutra

Javorka Korunić

Zagreb: Korunić

978-953-7247-24-9

Podaci o skupu

26. znanstveno-stručno-edukativni seminar DDD i ZUPP 2014 - jučer, danas, sutra

predavanje

25.03.2014-28.03.2014

Split, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija