Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 698720

Zbornik o Emeriku Paviću - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Emerik Pavić i franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj"


Zbornik o Emeriku Paviću - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Emerik Pavić i franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj", Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2014 (zbornik)


Naslov
Zbornik o Emeriku Paviću - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Emerik Pavić i franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj"
(Proceedings of Conference "Emerik Pavić and Franciscans in Continental Croatia")

Urednik/ci
Knezović, Pavao ; Jerković, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2014

Stranica
498

ISBN
978-953-7823-35-1

Ključne riječi
Emerik Pavić; kontinentalna Hrvatska; Franjevci; opus Emerika Pavića; tihi pregaoci; Slavonija
(Emerik Pavić; Continental Croatia; Franciscans; Literary Opus of Emerik Pavić; Silent Enthusiasts; Slavonija)

Sažetak
Zbornik donosi radove o opusu Emerika Pavića i drugih franjevaca koji su obilježili kulturno stvaralaštvo prvenstveno kontinentalne Hrvatske u razdoblju od srednjega vijeka do 19. stoljeća. Pavićeva knjižica Flos medicinae zaintrigirala je više sudionika nego sva ostala njegova djela. Likarije su na skupu promatrane i omjerane s veoma različitih aspekata i u kojima znatno prevladavaju pohvale Pavićeva truda jer je novost i u našoj tada oskudnoj medicinskoj i farmaceutskoj literaturi kao i u rubnom poučno-zabavnom žanru „ljekaruša“. Slijede radovi o Paviću kao povjesničaru, propovjedniku, pjesniku i kateheti. Drugu „cjelinu“ tvore radovi o nekom franjevcu ili pak kojem djelu nekog franjevca iz kontinentalne Hrvatske, odnosno franjevca Bosne Srebrene. U toj drugoj „cjelini“ čitatelj se susreće i doznaje o nekolicini pravcatih tihih pregalaca i pravim obiljem podataka koji su do dana današnjega gotovo sasvim bili nepoznati i široj znanstvenoj javnosti (Franjo Frankopan Cetinski, Nikola Ogramić, Mihajlo Radnić). Nakon toga se u radovima prezentiraju dogmatske teme, društvena učinkovitost propovijedi, prirodoslovlje i prirodoslovna gledišta, utjecaj članova franjevačkog reda na nastanak hrvatskih pučkih kalendara. Slijede radovi koji se bave jezičnom problematikom - o leksikografiji i terminologiji te jedan koji nudi nove jezikoslovne spoznaje o hrvatskom književnom jeziku u 18. stoljeću. Svojevrsni završni dio zbornika tvori rad o školovanju franjevačkih klerika Bosne Srebrene u učilištima kapistranske provincije te dva priloga iz Ramus viridantis olivae fra Emerika Pavića. Time se prilozima s jedne strane uzvraća franjevačkim samostanima koji su ugostili sudionike 14. znanstvenog skupa „Tihi pregaoci“, a s druge nastavlja konstanta zbornika ovoga niza koji donosi bilo editio princeps nekog djela franjevca pregaoca kojem je posvećen skup ili pak po koju sitnicu iz njegovih tiskanih djela koja su danas uglavnom raritenia i zbog toga teško dostupna i samim znanstvenicima. Ovaj put to su Pavićevi opisi franjevačkih samostana u Osijeku (De conventu Sanctae Crucis Essekini) i Vukovaru (De conventu Sanctorum apostolorum Philippi et Jacobi Vukovarini) s prijevodom i nekoliko pjesama na latinskom kako bi čitatelj mogao steći i uvid u fra Emerikovu poeziju na latinskom i iz nje doznati ponešto o onodobnoj "slavonskoj Ateni".

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
226-2263053-3067 - Književnojezični latinizam u franjevačkoj baštini (Pavao Knezović, )

Ustanove
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb

Profili:

Avatar Url Pavao Knezović (urednik)

Avatar Url Marko Jerković (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Zbornik o Emeriku Paviću - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Emerik Pavić i franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj", Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2014 (zbornik)
Knezović, P. & Jerković, M. (ur.) (2014) Zbornik o Emeriku Paviću - Zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Emerik Pavić i franjevci u kontinentalnoj Hrvatskoj". Zagreb, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.
@book{book, year = {2014}, pages = {498}, keywords = {Emerik Pavi\'{c}, Continental Croatia, Franciscans, Literary Opus of Emerik Pavi\'{c}, Silent Enthusiasts, Slavonija}, isbn = {978-953-7823-35-1}, title = {Proceedings of Conference "Emerik Pavi\'{c} and Franciscans in Continental Croatia"}, keyword = {Emerik Pavi\'{c}, Continental Croatia, Franciscans, Literary Opus of Emerik Pavi\'{c}, Silent Enthusiasts, Slavonija}, publisher = {Hrvatski studiji Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }