Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba triju sustava testiranja toksičnosti pesticida dimetoata, pirimifos-metila i deltametrina upotrebom molekularnih biljega gujavica (Lumbricidae) (CROSBI ID 385994)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Velki, Mirna Usporedba triju sustava testiranja toksičnosti pesticida dimetoata, pirimifos-metila i deltametrina upotrebom molekularnih biljega gujavica (Lumbricidae) / Hackenberger Kutuzović, Branimir (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2014

Podaci o odgovornosti

Velki, Mirna

Hackenberger Kutuzović, Branimir

hrvatski

Usporedba triju sustava testiranja toksičnosti pesticida dimetoata, pirimifos-metila i deltametrina upotrebom molekularnih biljega gujavica (Lumbricidae)

U ovoj disertaciji istraživana je višestruka različitost u toksičnim učincima i načinu istraživanja toksičnih učinaka tri učestalo korištena insekticida, organofosfata dimetoata i pirimifos-metila i piretroida deltametrina, na različite ekološke kategorije gujavica primjenom dva standardizirana testa toksičnosti (kontaktni filter papir test i test s umjetnim tlom) i mikrokozmičkog sustava. Rezultati su pokazali da postoji mjerljiva razlika u odgovoru biljega gujavica između pokusa koji se provode u pretežno determinističkim uvjetima (standardizirani testovi toksičnosti) i pokusa koji se provode u pretežno stohastičkim uvjetima (mikrokozmički sustavi). Iz rezultata dobivenih primjenom okolišno relevantnih koncentracija istraživanih pesticida, može se zaključiti da primjena istraživanih organofosfata u poljoprivredi ima mjerljiv toksikološki učinak na jedinke gujavica, dok primjena deltametrina u poljoprivredi najvjerojatnije neće imati utjecaj na odgovor biokemijskih biljega gujavica u okolišu. Rezultati mjerenja su pokazali da toksičnom djelovanju pesticida na gujavice može znatno doprinijeti pojava oksidativnog stresa i promjene u aktivnosti transmembranskih crpki za izbacivanje ksenobiotika. Dobiveni podatci o oporavku biljega su pokazali da je vrijeme oporavka istraživanih biokemijskih biljega bilo relativno sporo, pa je stoga nužno pri dizajniranju monitoringa zagađenja okoliša pomoću biokemijskih biljega uzeti u obzir to vrijeme. Usporedba osjetljivosti vrsta pokazala je da se vrsta-specifična ovisnost istraživanih vrsta gujavica nakon izlaganja istraživanim organofosfatima razlikuje ovisno o primijenjenom sustavu testiranja toksičnosti, odnosno osjetljivost vrsta bila je različita u standardiziranim testovima toksičnosti u usporedbi s mikrokozmičkim sustavom. Te su razlike ukazale na potrebu razlikovanja dva tipa osjetljivosti, fiziološku i okolišnu osjetljivost vrste, koje obje treba uzimati u obzir pri interpretaciji rezultata toksikoloških i ekotoksikoloških testova.

pesticidi; gujavice; biološki biljezi; standardizirani testovi toksičnosti; mikrokozmički sustav

nije evidentirano

engleski

Comparison of three systems for testing the toxicity of pesticides dimethoate, pirimiphos-methyl and deltamethrin using molecular biomarkers of earthworms (Lumbricidae)

nije evidentirano

pesticides; earthworms; biomarkers; standardized toxicity tests; microcosmic system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

118

27.05.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija