Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antibakterijska svojstva meda (CROSBI ID 206158)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Gobin, Ivana ; Vučković, Darinka ; Lušić, Dražen Antibakterijska svojstva meda // Medicina : glasilo Hrvatskoga liječničkoga zbora, Podružnica Rijeka, 50 (2014), 2; 150-157

Podaci o odgovornosti

Gobin, Ivana ; Vučković, Darinka ; Lušić, Dražen

hrvatski

Antibakterijska svojstva meda

Globalni problem bakterijske rezistencije na antibiotike uzrok je potrage za novim antimikrobnim lijekovima. Zbog toga se mnogo očekuje od meda koji ima antimikrobno djelovanje na bakterije otporne na djelovanje antibiotika. Za antibakterijsku aktivnost meda odgovorno je više komponenti prisutnih u medu, u koncentracijama koje se razlikuju kod raznih vrsti meda. Nepredvidiva antibakterijska aktivnost meda, koja nije standardizirana, može otežati njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa radi uočenih varijacija u in vitro antibakterijskoj aktivnosti različitih vrsta meda. Trenutačno se na tržištu može naći nekoliko vrsti meda sa standardiziranim razinama antibakterijskog djelovanja, od kojih je najpoznatiji med manuke (lat. Leptospermum scoparium).

antibiotska rezistencija ; antimikrobna tvar ; bakterije ; med

nije evidentirano

engleski

Antibacterial properties of honey

nije evidentirano

antibiotic resistance ; antimicrobial agent ; bacteria ; honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (2)

2014.

150-157

objavljeno

0025-7729

Povezanost rada

Biotehnologija, Kliničke medicinske znanosti, Temeljne medicinske znanosti

Indeksiranost