Antibakterijska svojstva meda (CROSBI ID 206158)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gobin, Ivana ; Vučković, Darinka ; Lušić, Dražen
hrvatski
Antibakterijska svojstva meda
Globalni problem bakterijske rezistencije na antibiotike uzrok je potrage za novim antimikrobnim lijekovima. Zbog toga se mnogo očekuje od meda koji ima antimikrobno djelovanje na bakterije otporne na djelovanje antibiotika. Za antibakterijsku aktivnost meda odgovorno je više komponenti prisutnih u medu, u koncentracijama koje se razlikuju kod raznih vrsti meda. Nepredvidiva antibakterijska aktivnost meda, koja nije standardizirana, može otežati njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa radi uočenih varijacija u in vitro antibakterijskoj aktivnosti različitih vrsta meda. Trenutačno se na tržištu može naći nekoliko vrsti meda sa standardiziranim razinama antibakterijskog djelovanja, od kojih je najpoznatiji med manuke (lat. Leptospermum scoparium).
antibiotska rezistencija ; antimikrobna tvar ; bakterije ; med
nije evidentirano
engleski
Antibacterial properties of honey
nije evidentirano
antibiotic resistance ; antimicrobial agent ; bacteria ; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50 (2)
2014.
150-157
objavljeno
0025-7729