Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Financijski zdravstveni pokazatelji za Hrvatsku prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa (System of Health Accounts) (CROSBI ID 610977)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Ivičević Uhernik, Ana ; Mišić, Tanja ; Kasumović, Lana Financijski zdravstveni pokazatelji za Hrvatsku prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa (System of Health Accounts) // Stručno-znanstveni simpozij Zdravlje za sve, Knjiga sažetaka / Vasiljev Marchesi, Vanja ; Rukavina, Tomislav (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2013. str. 33-34

Podaci o odgovornosti

Ivičević Uhernik, Ana ; Mišić, Tanja ; Kasumović, Lana

hrvatski

Financijski zdravstveni pokazatelji za Hrvatsku prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa (System of Health Accounts)

Uvod Sustav zdravstvenih računa međunarodno je prihvaćena metodologija koja obuhvaća niz detaljnih i preciznih klasifikacija dionika i funkcija u zdravstvu, čijim se kombiniranjem u tablicama i unosom pripadajućih izdataka dobiva pregled strukture zdravstvene potrošnje. Metode Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je prikupljanje podataka o izdacima za zdravstvo prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa niza institucija u 2011. godini: Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva obrane, Ministarstva financija (za zbirne podatke o izdacima općina i gradova), županija i Grada Zagreba, privatnih zdravstvenih osiguranja te Državnog zavoda za statistiku (za podatke iz Ankete o potrošnji kućanstava). Rezultati Ukupni izdaci za zdravstvo u Hrvatskoj u 2011. godini iznosili su 23, 892, 011, 021 kn. Od toga, 79% odnosilo se na državnu potrošnju, a 21% na privatnu koja prema ovoj metodologiji uključuje i izdatke dopunskog osiguranja HZZO-a. U državnoj potrošnji 94% čine izdaci osnovnog osiguranja HZZO-a, a ostatak izdaci ministarstava te županijskih i lokalnih uprava. U privatnoj potrošnji 61% su direktna “out-of-pocket” plaćanja kućanstava, 35% dopunsko osiguranje HZZO-a, a 4% privatna zdravstvena osiguranja. Za usluge liječenja izdvojeno je 50% ukupnih izdataka za zdravstvo, za lijekove i druge medicinske proizvode i pomagala 30%, za pomoćne zdravstvene usluge (laboratorijske i radiološke pretrage, hitna pomoć i sanitetski prijevoz) 8%, za medicinsku rehabilitaciju 3%, za investicije u objekte i opremu 3%, za preventivu i javnozdravstvene usluge 2%, za zdravstvenu administraciju 2%, a za dugotrajnu zdravstvenu njegu 1%. Zaključak Podaci o izdacima za zdravstvo prema metodologiji Sustava zdravstvenih računa omogućuju transparentan uvid u strukturu zdravstvene potrošnje u Hrvatskoj.

finacijski zdravstveni pokazatelji; sustav zdravstvenih računa; Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Financial health indicators for Croatia according to System of Health Accounts methodology

nije evidentirano

financial health indicators; system of health accounts; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

33-34.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Stručno-znanstveni simpozij Zdravlje za sve, Knjiga sažetaka

Vasiljev Marchesi, Vanja ; Rukavina, Tomislav

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

978-953-7957-03-2

Podaci o skupu

Stručno-znanstveni simpozij Zdravlje za sve

poster

18.05.2013-18.05.2013

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita