Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 697830

Tuberkuloza u osoba zaraženih HIV-om


Perović Mihanović, Marta; Begovac, Josip; Višković, Klaudija; Puljiz, Ivan
Tuberkuloza u osoba zaraženih HIV-om // Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju, 33 (2013), 2; 79-89 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 697830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tuberkuloza u osoba zaraženih HIV-om
(Tuberculosis in HIV-infected patients)

Autori
Perović Mihanović, Marta ; Begovac, Josip ; Višković, Klaudija ; Puljiz, Ivan

Izvornik
Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju (1331-2820) 33 (2013), 2; 79-89

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
HIV-infekcija ; tuberkuloza
(HIV-infection ; tuberculosis)

Sažetak
Koinfekcija tuberkulozom i HIV-om još uvijek predstavlja značajan uzrok mortaliteta u svijetu, poglavito u Africi, iako je njihova incidencija od 2005. godine u padu. Tuberkuloza se može javiti u bilo kojem stadiju HIV-infekcije, a rizik od razvoja bolesti kao i njezinih atipi~nih oblika raste s padom stanične imunosti. Klinička slika i radiološka prezentacija infekcije uzrokovane s Mycobacterium tuberculosis među osobama zaraženim HIV-om rano u tijeku HIV- infekcije dok je stanična imunost još intaktna, slična je kao kod seronegativnih osoba. S padom apsolutnog broja CD4+ limfocita T javljaju se atipčne kliničke slike tuberkuloze, kao i izvanplućni i diseminirani oblici bolesti. Za mikrobiološku dijagnostiku u simptomatskih bolesnika svakako je potrebno uzeti tri uzorka iskašljaja za mikroskopsku analizu i kultivaciju, neovisno o nalazu rendgenske snimke pluća. U uznapredovaloj HIV bolesti i u bolesnika bez kavitacije nalaz iskašljaja često je negativan. Novije molekularne metode amplifikacije nukleinskih kiselina koriste se za brzu dijagnostiku za razliku od klasične kultivacije koja zahtjeva dulje vrijeme. Kada postoji klinička sumnja na izvanplućni oblik bolesti potrebno je uzeti uzorke i iz drugih tkiva, kao što su limfni čvorovi, pleura, perikard i cerebrospinalni likvor. U slučaju pozitivnog nalaza na M. tuberculosis potrebno je provesti testiranje osjetljivosti na antituberkulotike. Liječenje tuberkuloze u osoba zaraženih HIV-om načelno je jednako kao i u osoba nezaraženih HIV- om. Kod istovremenog liječenja HIV-infekcije i tuberkuloze treba voditi računa o interakciji pojedinih antiretrovirusnih lijekova i antituberkulotika kao i o njihovoj mogućoj toksičnosti. U osoba koinficiranih tuberkulozom i HIV-om, antiretrovirusno liječenje treba započeti (ili nastaviti) tijekom liječenja tuberkuloze bez obzira na broj CD4+ limfocita T. Imunorekonstruktivni sindrom povezan s tuberkulozom pojavljuje se u dva oblika, paradoksalni i razotkrivajući oblik. Najčešće nastaje unutar prva tri mjeseca od početka antiretrovirusnog liječenja. Liječenje je obično simptomatsko, a u težim slučajevima primjenjuju se kortikosteroidi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Zagreb,
Klinika za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević",
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Perović Mihanović, Marta; Begovac, Josip; Višković, Klaudija; Puljiz, Ivan
Tuberkuloza u osoba zaraženih HIV-om // Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju, 33 (2013), 2; 79-89 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Perović Mihanović, M., Begovac, J., Višković, K. & Puljiz, I. (2013) Tuberkuloza u osoba zaraženih HIV-om. Infektološki glasnik : znanstveno-stručni časopis za infektologiju, 33 (2), 79-89.
@article{article, author = {Perovi\'{c} Mihanovi\'{c}, Marta and Begovac, Josip and Vi\v{s}kovi\'{c}, Klaudija and Puljiz, Ivan}, year = {2013}, pages = {79-89}, keywords = {HIV-infekcija, tuberkuloza}, journal = {Infektolo\v{s}ki glasnik : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za infektologiju}, volume = {33}, number = {2}, issn = {1331-2820}, title = {Tuberkuloza u osoba zara\v{z}enih HIV-om}, keyword = {HIV-infekcija, tuberkuloza} }
@article{article, author = {Perovi\'{c} Mihanovi\'{c}, Marta and Begovac, Josip and Vi\v{s}kovi\'{c}, Klaudija and Puljiz, Ivan}, year = {2013}, pages = {79-89}, keywords = {HIV-infection, tuberculosis}, journal = {Infektolo\v{s}ki glasnik : znanstveno-stru\v{c}ni \v{c}asopis za infektologiju}, volume = {33}, number = {2}, issn = {1331-2820}, title = {Tuberculosis in HIV-infected patients}, keyword = {HIV-infection, tuberculosis} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • SCOPUS

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font