Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 697168

Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj - Opći rezultati


Gregurović, Snježana; Župarić-Iljić, Drago
Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj - Opći rezultati // VI. Forum Instituta za migracije i narodnosti "Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj"
Zagreb, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, pp prezentacija, stručni)


Naslov
Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj - Opći rezultati
(The Migrant Integration Policy Index (MIPEX) in Croatia - General findings)

Autori
Gregurović, Snježana ; Župarić-Iljić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
VI. Forum Instituta za migracije i narodnosti "Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj"

Mjesto i datum
Zagreb, 15.4.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Integracija; mobilnost na tržištu rada; spajanje obitelji; obrazovanje; politička participacija; stalni boravak; pristup državljanstvu; antidiskriminacija
(Integration; labour market mobility; family reunion; education; political participation; long-term residence; access to nationality; anti-discrimination)

Sažetak
Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika. Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika.Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika.S ukupnom ocjenom 42/100 imigranti u Hrvatskoj suočit će se s tek polovično povoljnim integracijskim politikama, a to Hrvatsku s obzirom na rezultat MIPEX-a smješta pored balkanskih “novih” imigracijskih zemalja: Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Integraciju u Hrvatskoj najviše promiču europski zakoni koje je Hrvatska usvojila pridruživanjem Europskoj uniji. No unatoč tomu provedba zakona Europske unije može biti narušena diskrecijskim postupcima vlasti, što je problem i srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja. Mnogo je toga imigrantima u Hrvatskoj uskraćeno, a od temeljnih mogućnosti valja izdvojiti ciljane državne potpore za pronalaženja posla, unapređenje obrazovanja školske djece i političku participaciju. Djeca imigranata, iako rođena u zemlji, ne ispunjavaju uvjete za stjecanje državljanstva rođenjem, a dvojno državljanstvo nije dopušteno, što se suprotstavlja trendu većine zemalja u kojima je provođeno istraživanje MIPEX.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Pravo, Sociologija

Napomena
Projekt je financiran i proveden uz podršku Migration Policy Group, Bruxelles i Grupe 484, Beograd.POVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb