Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA (CROSBI ID 385930)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bukal, Martina UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Bukal, Martina

Vranić, Marina

hrvatski

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA

Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (SL) na in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Hranidbeni pokus je postavljen na pokušalištu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo kao latinski kvadrat 3x3 s 3 perioda istraživanja i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 3 kastrirana ovna. Istraživana je in vivo probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT), sirovih proteina (SP) i OT u ST (D-vrijednost) sljedećih hranidbenih tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne 100% (SL), (ii) SL uz dodatak 5 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL5) i (iii) SL uz dodatak 10 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL10). Dodatak osušene sirutke SL je doveo do statistički značajnog smanjenja in vivo probavljivosti OT (P>0, 05), ST (P>0, 05) i SP obroka (P<0, 001), a nije utjecao na D-vrijednost obroka. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između razine dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST SL) na utvrđivane parametre in vivo probavljivosti obroka.

sjenaža lucerne; sirutka; in vivo probavljivost

nije evidentirano

engleski

The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on in vivo digestibility in wether sheep

nije evidentirano

alfalfa haylage; whey; in vivo digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.05.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)