Utjecaj temperature vode za rehidraciju na udio mikroelemenata u zamjenskoj hrani za dojenčad (CROSBI ID 610531)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Filipović-Vrhovac, Ivana ; Bošnir, Jasna ; Racz, Aleksandar ; Antolić, Slavko ; Puntarić, Dinko
hrvatski
Utjecaj temperature vode za rehidraciju na udio mikroelemenata u zamjenskoj hrani za dojenčad
Kako temperatura vode korištene za rehidrataciju proizvoda navodno može imati negativan utjecaj na nutritivni sastav hrane, ispitan je utjecaj različitih temperatura na mikroelementarni sastav. Korištene su temperature pripreme obroka prema uputi proizvođača i ESPGHAN (<50ºC) i prema preporuci SZO (70ºC) za sigurnu pripremu obroka za dojenčad. Ovim istraživanjem dokazano je da temperatura vode za rehidrataciju ne utječe na udjel ispitivanih elemenata, što pokazuje da se preporuka WHO o sigurnoj pripremi obroka može i mora koristiti bez bojazni da će korištenje vode više temperature uzrokovati smanjenja udjela mikroelemenata, uz istovremenu osiguranu zaštitu dojenčadi od infekcije E. sakazakii, što je posebno važan podatak patronažnim sestrama na terenu u uvjetima s nižim sanitarno higijenskim prilikama
hrana za dojenčad; mikroelement; dnevni unos; temperatura; ICP -MS
nije evidentirano
engleski
Effect of temperature on the water for rehydration proportion of trace elements in the replacement foods for infants
nije evidentirano
food for infants; a trace element; daily intake; temperature; ICP-MS
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
12. konferenciju medicinskih sestara i tehničara "Izazovi suvremenog sestrinstva : zbornik radova
Mara Županić, Mara ; Turuk, Vesna
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb
9789536239337
Podaci o skupu
Konferencija medicinskih sestara i tehničara Izazovi suvremenog sestrinstva (12 ; 2012)
predavanje
29.03.2012-31.03.2012
Opatija, Hrvatska