ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE (CROSBI ID 774859)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona
hrvatski
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE
Životinjski organizam nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa. Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može dovesti do oštećenja svih staničnih struktura i makromolekula, a jednom pokrenute promjene dovode do lančanih reakcija koje mogu rezultirati degenerativnim promjenama i mnogobrojnim bolestima. Razvoj specifičnog antioksidacijskog sustava obrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala omogućio je organizmima da opstanu u sredini bogatoj kisikom. Antioksidacijski enzimi i neenzimske molekule sprečavaju stvaranje i/ili odstranjuju već stvorene slobodne radikale te sprečavaju širenje lančanih reakcija. Osjetljiva ravnoteža između oksidansa i antioksidansa odgovorna je za regulaciju mnogih fizioloških procesa, a narušavanjem ravnoteže može doći do oksidacijskog stresa. Budući da antioksidacijski sustav ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, proizvodnih i reprodukcijskih svojstava životinja cilj ovoga projekta bio je pobliže istražiti oksidacijsko-antioksidacijske procese kod različitih životinjskih vrsta (perad, preživači, svinje, konji) u različitim fiziološkim (dob, spol, gravidnost, laktacija, tov) i stresnim uvjetima (gladovanje, zračenje) te u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso i mlijeko. Nadalje, cilj istraživanja bio je uočiti potencijalne pokazatelje oksidacijskog stresa koji bi se mogli koristiti u ranoj dijagnostici poremećaja zdravstvenog stanja životinja, prosudbi i poboljšanju njihovih proizvodnih i reprodukcijskih svojstava, kao i održivosti namirnica životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja pobliže su objasnili povezanost prisustva antioksidansa u hrani s oksidacijskim procesima i antioksidacijskim sustavom tijekom uzgoja, kao i učinak stresa potaknutog gladovanjem na antioksidacijska svojstva pilenki i pjetlića. Nadalje, rezultati istraživanja ukazali su na povezanost prirodnih antioksidansa u krmnim smjesama sa zdravljem životinja, proizvodnim svojstvima te kvalitetom i održivosti mesa kao namirnice. Dobivena saznanja mogu veterinarima i tehnolozima ukazati na nedostatke u proizvodnji te mogu naći svoju primjenu u proizvodnji “obogaćene ili funkcionalne hrane”.
antioksidansi; zdravlje; krv; tkiva; animalne namirnice
nije evidentirano
engleski
ANTIOXIDANTS IN PRESERVATION OF ANIMAL HEALTH AND OF ANIMAL FOODSTUFFS QUALITY
nije evidentirano
antioxidants; health; blood; tissue; animal foodstuffs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
KATALOG AGRO ARCA 6. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
2013.
nije evidentirano
objavljeno