Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 696606

ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE


Milinković-Tur, Suzana; Žura Žaja, Ivona
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE, 2013. (plaketa).


Naslov
ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE
(ANTIOXIDANTS IN PRESERVATION OF ANIMAL HEALTH AND OF ANIMAL FOODSTUFFS QUALITY)

Autori
Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona

Izvornik
KATALOG AGRO ARCA 6. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, plaketa

Godina
2013

Ključne riječi
Antioksidansi; zdravlje; krv; tkiva; animalne namirnice
(Antioxidants; health; blood; tissue; animal foodstuffs)

Sažetak
Životinjski organizam nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa. Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može dovesti do oštećenja svih staničnih struktura i makromolekula, a jednom pokrenute promjene dovode do lančanih reakcija koje mogu rezultirati degenerativnim promjenama i mnogobrojnim bolestima. Razvoj specifičnog antioksidacijskog sustava obrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala omogućio je organizmima da opstanu u sredini bogatoj kisikom. Antioksidacijski enzimi i neenzimske molekule sprečavaju stvaranje i/ili odstranjuju već stvorene slobodne radikale te sprečavaju širenje lančanih reakcija. Osjetljiva ravnoteža između oksidansa i antioksidansa odgovorna je za regulaciju mnogih fizioloških procesa, a narušavanjem ravnoteže može doći do oksidacijskog stresa. Budući da antioksidacijski sustav ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, proizvodnih i reprodukcijskih svojstava životinja cilj ovoga projekta bio je pobliže istražiti oksidacijsko-antioksidacijske procese kod različitih životinjskih vrsta (perad, preživači, svinje, konji) u različitim fiziološkim (dob, spol, gravidnost, laktacija, tov) i stresnim uvjetima (gladovanje, zračenje) te u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso i mlijeko. Nadalje, cilj istraživanja bio je uočiti potencijalne pokazatelje oksidacijskog stresa koji bi se mogli koristiti u ranoj dijagnostici poremećaja zdravstvenog stanja životinja, prosudbi i poboljšanju njihovih proizvodnih i reprodukcijskih svojstava, kao i održivosti namirnica životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja pobliže su objasnili povezanost prisustva antioksidansa u hrani s oksidacijskim procesima i antioksidacijskim sustavom tijekom uzgoja, kao i učinak stresa potaknutog gladovanjem na antioksidacijska svojstva pilenki i pjetlića. Nadalje, rezultati istraživanja ukazali su na povezanost prirodnih antioksidansa u krmnim smjesama sa zdravljem životinja, proizvodnim svojstvima te kvalitetom i održivosti mesa kao namirnice. Dobivena saznanja mogu veterinarima i tehnolozima ukazati na nedostatke u proizvodnji te mogu naći svoju primjenu u proizvodnji “obogaćene ili funkcionalne hrane”.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb