Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE (CROSBI ID 774859)

Druge vrste radova | ostalo

Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE // KATALOG AGRO ARCA 6. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI. 2013.

Podaci o odgovornosti

Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona

hrvatski

ANTIOKSIDANSI U OČUVANJU ZDRAVLJA ŽIVOTINJA I KVALITETE ANIMALNIH NAMIRNICA EUROPSKE UNIJE

Životinjski organizam nalazi se pod stalnim djelovanjem slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa. Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može dovesti do oštećenja svih staničnih struktura i makromolekula, a jednom pokrenute promjene dovode do lančanih reakcija koje mogu rezultirati degenerativnim promjenama i mnogobrojnim bolestima. Razvoj specifičnog antioksidacijskog sustava obrane od štetnog djelovanja slobodnih radikala omogućio je organizmima da opstanu u sredini bogatoj kisikom. Antioksidacijski enzimi i neenzimske molekule sprečavaju stvaranje i/ili odstranjuju već stvorene slobodne radikale te sprečavaju širenje lančanih reakcija. Osjetljiva ravnoteža između oksidansa i antioksidansa odgovorna je za regulaciju mnogih fizioloških procesa, a narušavanjem ravnoteže može doći do oksidacijskog stresa. Budući da antioksidacijski sustav ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, proizvodnih i reprodukcijskih svojstava životinja cilj ovoga projekta bio je pobliže istražiti oksidacijsko-antioksidacijske procese kod različitih životinjskih vrsta (perad, preživači, svinje, konji) u različitim fiziološkim (dob, spol, gravidnost, laktacija, tov) i stresnim uvjetima (gladovanje, zračenje) te u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso i mlijeko. Nadalje, cilj istraživanja bio je uočiti potencijalne pokazatelje oksidacijskog stresa koji bi se mogli koristiti u ranoj dijagnostici poremećaja zdravstvenog stanja životinja, prosudbi i poboljšanju njihovih proizvodnih i reprodukcijskih svojstava, kao i održivosti namirnica životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja pobliže su objasnili povezanost prisustva antioksidansa u hrani s oksidacijskim procesima i antioksidacijskim sustavom tijekom uzgoja, kao i učinak stresa potaknutog gladovanjem na antioksidacijska svojstva pilenki i pjetlića. Nadalje, rezultati istraživanja ukazali su na povezanost prirodnih antioksidansa u krmnim smjesama sa zdravljem životinja, proizvodnim svojstvima te kvalitetom i održivosti mesa kao namirnice. Dobivena saznanja mogu veterinarima i tehnolozima ukazati na nedostatke u proizvodnji te mogu naći svoju primjenu u proizvodnji “obogaćene ili funkcionalne hrane”.

antioksidansi; zdravlje; krv; tkiva; animalne namirnice

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANTS IN PRESERVATION OF ANIMAL HEALTH AND OF ANIMAL FOODSTUFFS QUALITY

nije evidentirano

antioxidants; health; blood; tissue; animal foodstuffs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

KATALOG AGRO ARCA 6. MEĐUNARODNI SAJAM INOVACIJA, EKO IDEJA, PROIZVODA I TEHNOLOGIJA U POLJOPRIVREDI I PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Veterinarska medicina