Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 6964

Neki aspekti anksioznosti kod prognanika i povratnika


Proroković, Ana; Penezić, Zvjezdan; Ćubela, Vera; Gregov, Ljiljana; Papić, Renata
Neki aspekti anksioznosti kod prognanika i povratnika // Sažeci priopćenja, XIII Dani Ramira Bujasa / Ivanec, Dragutin (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1997. str. 107-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Neki aspekti anksioznosti kod prognanika i povratnika
(Some aspects of anxiety and PTSD amongst refugees and returnees)

Autori
Proroković, Ana ; Penezić, Zvjezdan ; Ćubela, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Papić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci priopćenja, XIII Dani Ramira Bujasa / Ivanec, Dragutin - : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1997, 107-117

Skup
XIII Dani Ramira Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13. 12. 1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ratni stres ; anksioznost ; prognanici ; povratnici
(War stress ; anxiety ; refugees ; returners)

Sažetak
Ovim ispitivanjem pokušali su se ispitati efekti ratnog stresa na neke aspekte anksioznosti kod prognanika i povratnika. Uzorak ispitanika sačinjavali su prognanici s područja istočne Slavonije (N=80), povratnici s područja dalmatinskog zaleđa (N=80) i građani Splita (N=81) kao kontrolna skupina indirektno zahvaćena ratnim zbivanjima. U ispitivanju su primjenjene Endlerove skale za ispitivanje stanja anksioznosti (EMAS-S) i crte anksioznosti u svakodnevnim, uobičajenim situacijama i situacijama socijalne evaluacije (EMAS-T). Također je primjenjena i skala za procjenu prijetnje od nekih aspekata rata, te skala za mjerenje izloženosti ratnom stresu konstruirane u svrhu sličnih ispitivanja (Gregov i sur., 1995). Rezultati ispitivanja pokazali su da su ispitivani aspekti anksioznosti u najvećoj mjeri zastupljeni kod skupine povratnika, zatim prognanika, dok kontrolna skupina pokazuje najmanji stupanj kako stanja, tako i crte anksioznosti. Ovi nalazi potvrđuju da kod skupine povratnika postoje kratkoročne (povećano stanje anksioznosti i procjena prijetnje od različitih aspekata rata) i dugoročne posljedice (povećana razina crte anksioznosti kao osobine ličnosti) ratnog stresa kumuliranog iz razdoblja prognaništva i nove situacije psihosocijalne prilagodbe u mjestima u koje su se vratili.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
070022

Ustanove
Sveučilište u Zadru