Kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta u procesu sušenja (CROSBI ID 385858)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žunić, Julijana
Ana Matin
hrvatski
Kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta u procesu sušenja
Suncokret (Helianthus annuus L.) kao visokovrijedna uljna kultura predstavlja jednu od naj-značajnijih sirovina za proizvodnju jestivog ulja u nas. Plod suncokreta sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra suncokreta dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod. Međutim kao takva jezgra suncokreta mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem. Ljuska suncokreta predstavlja korisnu i energetski iskoristivu biomasu dobre gorive vrijednosti. Može se koristiti kao visoko kalorično gorivo ili za proizvodnju stočnih kvasaca, etil alkohola koje se dalje koristi za proizvodnju umjetnih vlakana, plastičnih masa i drugih proizvoda. Cilj rada je utvrditi kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta, kao i utjecaj temperature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jez-gre suncokreta na 4 različita hibrida suncokreta (Apolon, NK Brio, PR 63 A 90 i PR 63 D 82). Termička dorada konvekcijskim sušenjem sjemenki odvijat će se s tri temperature zraka (60, 80 i 100°C. Na temelju dobivenih rezultata moći će se odrediti kemijske promjene na jezgri i ener-getska svojstva ljuske suncokreta.
suncokret; sušenje; biomasa; energija; hibridi
nije evidentirano
engleski
Qualitative and energy characteristics of sunflower seeds in process of drying
nije evidentirano
sunflower; drying; biomass; energy; hybrids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
19.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb