Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Liturgijsko ruho iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru (CROSBI ID 774843)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Banić, Silvija ; Bosnić, Ana Liturgijsko ruho iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru // Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Trogiru. 2014.

Podaci o odgovornosti

Banić, Silvija ; Bosnić, Ana

hrvatski

Liturgijsko ruho iz katedrale Sv. Lovre u Trogiru

Katedralna župa Sv.Lovre u Trogiru posjeduje izrazito vrijednu zbirku liturgijskog ruha, iako je po količini predmeta zapravo nevelika.Najpoznatiji primjerci, koji su višekratno objavljivani i izlagani javnosti, svakako su dijelovi misnog ornata (misnica i dvije dalmatike) od grimiznog, ujednačeno rezanog baršuna i vezenih cjelina koje su izrađene u venecijanskim vezilačkim radionicama na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Osim tog ornata, u dosadašnjim je istraživanjima valoriziran i zastor od istovjetnog baršuna, s apliciranim vezenim križem, mitra ''pretiosa'' (Nikole Kažotića?) te kapuljača pluvijala s vezenim likom Sv.Martina. Preostali primjerci liturgijskog ruha iz ove vrijedne riznice su ostali nepoznati. Nisu publicirani, a u sakristiji se može vidjeti tek neveliki broj manje reprezentativnih primjeraka (pluvijali, burse) koji zapravo i nisu eksponati, već su upotrijebljeni za prekrivanje poleđine izložbenih vitrina.Budući da je vrijedno katedralno ruho bilo smješteno na više mjesta (osim u sakristijskim ladicama i ormarima, nalazilo se i u dvjema prostorijama u župnom dvoru), odlučeno je da bi sav fundus vrijednog ruha trebalo objediniti i primjereno pohraniti na jednom mjestu.U tu svrhu su nabavljena dva metalna ladičara, s ukupno 12 ladica, a posredstvom donacije od strane zaklada International Trust for Croatian Monuments i Headley Trust.Ukupno je pohranjeno 86 predmeta, obrađenih u 34 kataloške jedinice. Najstarija evidentirana tkanina je damast s početka 16. stoljeća. Značajni su primjerci iz prve polovine 17. stoljeća, a brojem dominiraju oni iz posljednje četvrtine 17. stoljeća i sredine 18. stoljeća. Zahvaljujući našivenim grbovima, prepoznati su misni ornati trogirskih biskupa Ivana Andreisa (1676-1683) i Ivana Antuna Miočevića (1766-1786).

liturgijsko ruho; tekstil; preventivna zaštita

nije evidentirano

engleski

Liturgical vestments of the St.Lawrence Cathedral at Trogir

nije evidentirano

liturgical vestments; textile; preventive conservation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Trogiru

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Povijest umjetnosti