Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693786

Novo posebno uređenje zateznih kamata - specifičnosti, polje primjene i usklađenost s pravnom stečevinom Europske unije


Tot, Ivan
Novo posebno uređenje zateznih kamata - specifičnosti, polje primjene i usklađenost s pravnom stečevinom Europske unije // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 35 (2014), 1; 271-309 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Novo posebno uređenje zateznih kamata - specifičnosti, polje primjene i usklađenost s pravnom stečevinom Europske unije
(The New Special Regime of Default Interest - Features, Scope of Application and Compliance with the Acquis Communautaire)

Autori
Tot, Ivan

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 35 (2014), 1; 271-309

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Zatezne kamate ; stopa zateznih kamata ; poslovne transakcije ; Direktiva 2011/7/EU
(Default interest ; default interest rate ; commercial transactions ; Directive 2011/7/EU)

Sažetak
Predmet rada je uređenje zateznih kamata odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPPN) koje se od lipnja 2013. godine primjenjuje uz opće uređenje zateznih kamata sadržano u Zakonu o obveznim odnosima (ZOO). Odredbe ZFPPN-a o zateznim kamatama analiziraju se u poredbi s odredbama ZOO-a o zateznim kamatama, utvrđuje se polje primjene odredaba ZFPPN-a te se međusobno razgraničavaju odnosi na koje će se primijeniti opći pravni režim za zatezne kamate predviđen odredbama ZOO-a od onih na koje će se primijeniti odredbe ZFPPN-a kao lex specialis. Jedan od ciljeva rada je utvrditi koje je od konkurirajućih pravnih uređenja zateznih kamata povoljnije za vjerovnike novčanih obveza, a drugi je ocijeniti jesu li odredbe ZFPPN-a u skladu sa zahtjevima Direktive 2011/7/EU o suzbijanju zakašnjenja s plaćanjem u trgovačkim ugovorima zbog čijeg transponiranja u hrvatsko pravo su i usvojene nove odredbe o zateznim kamatama sadržane u ZFPPN-u. Ukazuje se na manjkavosti uređenja sadržanog u ZFPPN-u i iznose prijedlozi za primjerenim pravnim rješenjima de lege ferenda. Zaključuje se da uređenje zateznih kamata iz odredaba ZFPPN-a narušava pravnu sigurnost, osujećuje zaštitu vjerovnika novčanih obveza i izaziva dvojbe ustavnopravne prirode, a pored toga je u pojedinim elementima protivno i Direktivi 2011/7/EU.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Objavljeno i u dva dijela pod naslovom "Novo posebno uređenje zateznih kamata" u: Pravo i porezi, br. 12/2014 i br. 1/2015.POVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivan Tot, (325003)

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • LLBA: Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • HeinOnline Law Journal Library
  • Index to Foreign Legal Periodicals
  • ProQues
  • EBSCO
  • DOAJ