Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke (CROSBI ID 205124)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Živković, Leopold Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 145-150

Podaci o odgovornosti

Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Živković, Leopold

hrvatski

Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na vrijednosti pH, boju, gubitak mesnog soka i osnovni kemijski sastav mesa janjadi ličke pramenke. Janjad ličke pramenke je uzgojena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2010. i 2011. godine. Odabrana janjad je bila ujednačene zastupljenosti po spolu i zaklana s navršenih 5 mjeseci. Statistički značajne razlike između muške i ženske janjadi ličke pramenke utvrđene su samo u gubitku mesnog soka (p < 0, 05) čije su znatno veće vrijednosti utvrđene u mišićnom tkivu muške janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju statistički je značajno utjecalo (p < 0, 05) samo na vrijednost a* pokazatelja boje janjećeg mesa. Proizvodna sezona je statistički značajno utjecala (p < 0, 05) na L*, a* i b* vrijednosti pokazatelja boje janjećeg mesa.

boja; gubitak mesnog soka; osnovni kemijski sastav;; vrijednost pH

nije evidentirano

engleski

Effects of sex, slaughter weight and production season on physicochemical properties of meat of Lika Pramenka lambs

nije evidentirano

colour; drip loss; chemical composition; pH value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (2)

2014.

145-150

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)