Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke (CROSBI ID 205124)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Živković, Leopold
hrvatski
Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na vrijednosti pH, boju, gubitak mesnog soka i osnovni kemijski sastav mesa janjadi ličke pramenke. Janjad ličke pramenke je uzgojena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2010. i 2011. godine. Odabrana janjad je bila ujednačene zastupljenosti po spolu i zaklana s navršenih 5 mjeseci. Statistički značajne razlike između muške i ženske janjadi ličke pramenke utvrđene su samo u gubitku mesnog soka (p < 0, 05) čije su znatno veće vrijednosti utvrđene u mišićnom tkivu muške janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju statistički je značajno utjecalo (p < 0, 05) samo na vrijednost a* pokazatelja boje janjećeg mesa. Proizvodna sezona je statistički značajno utjecala (p < 0, 05) na L*, a* i b* vrijednosti pokazatelja boje janjećeg mesa.
boja; gubitak mesnog soka; osnovni kemijski sastav;; vrijednost pH
nije evidentirano
engleski
Effects of sex, slaughter weight and production season on physicochemical properties of meat of Lika Pramenka lambs
nije evidentirano
colour; drip loss; chemical composition; pH value
nije evidentirano