Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu (CROSBI ID 205055)

Prilog u časopisu | stručni rad

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Matić, Andrija Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 19-24

Podaci o odgovornosti

Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Matić, Andrija

hrvatski

Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu

Crna slavonska svinja je, još uvijek, nedovoljno iskorišten resurs Slavonije. Iako je, zahvaljujući novčanim državnim poticajima za njen uzgoj, izumiranje ove pasmine zaustavljeno, dugoročno gledano, opstanak ove pasmine moguć je samo kroz proizvodnju specifičnih mesnih, tradicionalnih proizvoda, tj. kroz samofinanciranje uzgoja. Meso od crnih slavonskih svinja, kao i njegovi proizvodi poznati su po vrlo dobrim senzornim svojstvima (izgled, miris, okus, konzistencija), što im daje prednost na tržištu pred proizvodima od visokoproduktivnih mesnatih pasmina svinja i njihovih križanaca (hibrida). Posebnost mesa od crnih slavonskih svinja, u odnosu na meso svinja suvremenih genotipova, je visoki sadržaj intramuskularne masti, što ga čini vrlo pogodnim za proizvodnju suhomesnatih proizvoda (Senčić i sur., 2010.a, Senčić i sur., 2011.). Uz to, meso od crnih slavonskih svinja ne otpušta vodu (mesni sok), dok je pojava blijedog, mekog i vodnjikavog mesa (tzv. BMV- meso) vrlo česta pojava u svinja mesnatih pasmina. Crna slavonska svinja je vrlo otporna, i u zahtjevu za hranidbu i smještaj, vrlo skromna pasmina. Zbog svog živog temperamenta i sklonosti taloženju masnog tkiva u trupu, nije pogodna za držanje u intenzivnim uvjetima, na ograničenom prostoru. Senčić i sur. (2008.a) utvrdili su, uspoređujući klaoničku kvalitetu svinja iz otvorenog i zatvorenog sustava, da svinje iz zatvorenog sustava imaju deblju slaninu, za oko 2, 5 % nižu mesnatost polovica i manji udjel butova u polovici. Zbog toga, za držanje crne slavonske svinje pogodni su: otvoreni sustav, poluotvoreni sustav i organski (ekološki) sustav. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na rast, te na kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja (interakcije) uvjeta držanja, hranidbe i genotipa svinja.

Crna slavonska svinja ; otvoreni sustav ; poluotvoreni sustav ; ekološki sustav

nije evidentirano

engleski

Evaluation of Black Slavonian pigs through the production of traditional meat products in indoor, semi-open keeping system and ecosystem

nije evidentirano

Black Slavonian pigs ; indoor system ; a semi-open system ; ecosystem

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (1)

2014.

19-24

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)