Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693364

Razvoj upitnika nepoželjnog organizacijskog ponašanja za studentsku populaciju


Tomšić, Andrea; Jerneić, Željko; Tonković Grabovac, Maša
Razvoj upitnika nepoželjnog organizacijskog ponašanja za studentsku populaciju // Suvremena psihologija, 17 (2014), 1; 5-20 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Razvoj upitnika nepoželjnog organizacijskog ponašanja za studentsku populaciju
(Development of a counterproductive work behavior questionnaire for student population)

Autori
Tomšić, Andrea ; Jerneić, Željko ; Tonković Grabovac, Maša

Izvornik
Suvremena psihologija (1331-9264) 17 (2014), 1; 5-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Nepoželjno organizacijsko ponašanje; organizacijska devijantnost; interpersonalna devijantnost; studentska populacija; anonimna/neanonimna primjena
(Counterproductive work behavior; organizational deviance; interpersonal deviance; student population; anonymous/non-anonymous application)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je konstruirati upitnik nepoželjnog organizacijskog ponašanja koji mjeri organizacijsku i interpersonalnu devijantnost, a sadržajno je prilagođen studentskoj populaciji. Dvije komparabilne skupine studenata ispunjavale su upitnik s preliminarnim skupom čestica koje su se odnosile na priznanja različitih nepoželjnih ponašanja u svakodnevnom životu, te radnom i akademskom kontekstu. Jedna skupina studenata (N=184) ispunjavala je upitnik neanonimno, a druga skupina studenata (N=183) anonimno. Na temelju preliminarne primjene na neanonimnom uzorku, sadržajnom i psihometrijskom analizom, konstruiran je upitnik nepoželjnog organizacijskog ponašanja sa skalama organizacijske (k=9) i interpersonalne (k=9) devijantnosti. Provedene eksploratorne i konfirmatorne faktorske analize potvrdile su konstruktnu valjanost upitnika, a multigrupnom konfirmatornom faktorskom analizom potvrđena je invarijatnost strukture upitnika u anonimnoj i neanonimnoj situaciji primjene. Takvi rezultati upućuju na zaključak da novokonstruirane skale organizacijske i interpersonalne devijantnosti omogućuju mjerenje nepoželjnog organizacijskog ponašanja na studentskom uzorku bez obzira radi li se o anonimnim ili neanonimnim uvjetima primjene upitnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3282 - Ličnost i socijalo poželjno odgovaranje (Željko Jerneić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus