Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 692548

Fragmenti kao teološki potencijal


Zoran Turza
Fragmenti kao teološki potencijal // Opasna sjećanja i pomirenje / Srđan Sremac, Zoran Grozdanov i Nikola Knežević (ur.).
Rijeka: Ex libris, 2012. str. 163-180


Naslov
Fragmenti kao teološki potencijal
(Fragments as Theological Power)

Autori
Zoran Turza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo

Knjiga
Opasna sjećanja i pomirenje

Urednik/ci
Srđan Sremac, Zoran Grozdanov i Nikola Knežević

Izdavač
Ex libris

Grad
Rijeka

Godina
2012

Raspon stranica
163-180

ISBN
978-953-6932-44-3

Ključne riječi
postmoderna, fragmenti, apokaliptička teologija, apofatička teologija, Skriveni Bog, Neshvatljivi Bog
(postmodern, fragments, apocalyptic theology, apophatic theology, Hidden God, Incomprehensible God)

Sažetak
Fragmenti kao teološki potencijal Dvadesetak godina nakon konflikta u zemljama bivše Jugoslavije ispituje se mogućnost izgradnje zajedničke budućnosti u kojoj se slični sukobi neće moći dogoditi. Od presudne je važnosti stvoriti teorijsku pozadinu na temelju koje će se moći promišljati o religiji u postkonfliktnom društvu. Autor istražuje najadekvatnije teološko polazište za promišljanje o religiji u zemljama koje se nalaze u postkonfliktnoj fazi razvoja. Zaokret misli koji se dogodio u 20. st. pod utjecajem raznih inačica postmoderni oslobodio je skrivenu snagu marginaliziranih i potisnutih malih priča. Može se sa sigurnošću ustvrditi kako se sličan zaokret dogodio i u teologiji. Snaga klasičnog ontoteologijskog sustava oslabila je ponovnim otkrivanjem izgubljenih i zaboravljenih priča mistika, poput jednog Dionizija ili Eckharta, feminističkih teologija, teologije oslobođenja i drugih teologija čije su nam čitanje omogućile Heideggerove, Nietczsheove i Kierkegaardove kritike velikih teoloških sustava koji su dominirali u prošlom stoljeću. David Tracy, jedan od najvećih živućih američkih katoličkih teologa, predlaže da se ozbiljno uzmu u obzir dvije fragmentirajuće forme: apokaliptička i apofatička. One nam imenuju Boga kao „Skriveni“ i „Neshvatljivi“ nadilazeći sve granice, različitosti i drugačijosti te sve zamke modernističkog "usustavljivanja" i "trijumfaliziranja" bilo kojeg diskursa usmjerujući svoju pozornost prema svima kojima je potrebna pomoć. U ovome radu autor predlaže da fragmenti apokaliptičke i apofatičke tradicije na kojima inzistira David Tracy postanu teološko polazište za razmišljanje o religiji u postkonfliktnim društvima. Autor se drži sljedeće teze: okrenutost prema svima koji pate zajednički je temelj za promišljanje o religiji u postkonfliktnom društvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Zoran (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Zoran Turza
Fragmenti kao teološki potencijal // Opasna sjećanja i pomirenje / Srđan Sremac, Zoran Grozdanov i Nikola Knežević (ur.).
Rijeka: Ex libris, 2012. str. 163-180
Zoran Turza (2012) Fragmenti kao teološki potencijal. U: Srđan Sremac, Z. (ur.) Opasna sjećanja i pomirenje. Rijeka, Ex libris, str. 163-180.
@inbook{inbook, editor = {Sr\djan Sremac, Z.}, year = {2012}, pages = {163-180}, keywords = {postmodern, fragments, apocalyptic theology, apophatic theology, Hidden God, Incomprehensible God}, isbn = {978-953-6932-44-3}, title = {Fragments as Theological Power}, keyword = {postmodern, fragments, apocalyptic theology, apophatic theology, Hidden God, Incomprehensible God}, publisher = {Ex libris}, publisherplace = {Rijeka} }