Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Detekcija unutarsortne varijabilnosti nekih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.) S-SAP molekularnim markerima (CROSBI ID 774703)

Druge vrste radova | ostalo

Ramljak, Martina Detekcija unutarsortne varijabilnosti nekih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.) S-SAP molekularnim markerima // Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet. 2014.

Podaci o odgovornosti

Ramljak, Martina

hrvatski

Detekcija unutarsortne varijabilnosti nekih sorti vinove loze (Vitis vinifera L.) S-SAP molekularnim markerima

Genetska unutarsortna varijabilnost temelji se na pretpostavci da tijekom vremena dolazi do pojave spontanih mutacija u genomu sorte koje zbog vegetativnog načina razmnožavanja ostaju fiksirane u daljnjem razmnožavanju. Klonskom selekcijom kroz dugi niz godina odabiru se, evaluiraju i certificiraju trsovi čije su karakteristike bolje od prosjeka sorte. U slučaju revitalizacije autohtonih sorti, malo se zna o njihovim karakteristikama, a još manje o unutarsortnoj varijabilnosti. Često se, ovisno o stupnju ugroženosti, radi o malim populacijama, od svega nekoliko desetaka trsova. Bilo kakva informacija o unutarsortnoj varijabilnosti mogla bi biti od važnosti prije odluke o tome koje trsove zadržati nakon provjere zdravstvenog statusa te bi mogla pružiti uvid u homogenost populacije i potencijal klonske selekcije. U ovom istraživanju korišten je sustav markera temeljen na retrotranspozonima, tj. modificirana S-SAP metoda koja je u prijašnjim istraživanjima pokazala potencijal za razlikovanje klonova. Korišten je biljni materijal vinove loze iz Hrvatske i Crne Gore, i prikupljen je u okviru međunarodnog projekta „Preservation and establishment of true-to-type and virus free material of endangered grapevine cultivars in Croatia and Montenegro“ (SEE-ERA.NET Plus) i to 43 uzorka vinove loze od šest različitih sorti i jednog nepoznatog genotipa: crnogorske Kovačka bijela, Sijer, Kratošija, ′Nepoznata′, Krstač te hrvatske sorte Zlatarica blatska bijela i Glavinuša. S-SAP metoda je provedena s ukupno 6 različitih kombinacija početnica. Ovom metodom su uspješno razlikovane sve sorte osim Kovačke bijele i Sijera. Stupanj polimorfizma, iako analize nisu rađene na certificiranom klonskom materijalu, je sličan s onim u sličnim istraživanjima. Najvarijabilnije populacije su one Zlatarice blatske bijele i Glavinuše, dok je uzorak Kratošije bio genetički homogen. Dobiveni rezultati pružaju smjernice prilikom daljnje propagacije i revitalizacije.

Klon; unutarsortna varijabilnost; retrotranspozoni; molekularni markeri; S-SAP

Mentor: Prof.dr.sc. Ivan Pejić ; Neposredni voditelj: Maja Žulj Mihaljević, dipl.ing.agr.

engleski

Detection of intra-varietal variability in some grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars using S-SAP molecular markers

nije evidentirano

Clone; intra-varietal variability; retrotransposons; molecular markers; S-SAP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)