Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz različitih sustava držanja nesilica (CROSBI ID 609613)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Maksimović, Biljana ; Zirn, Kristina ; Ljuboja, Bojana ; Alberković, Dajana ; Visković, Martin ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz različitih sustava držanja nesilica // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 605-609

Podaci o odgovornosti

Maksimović, Biljana ; Zirn, Kristina ; Ljuboja, Bojana ; Alberković, Dajana ; Visković, Martin ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana

hrvatski

Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz različitih sustava držanja nesilica

Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu konzumnih jaja razreda M, deklariranih kao jaja iz podnog (P) sustav držanja nesilica, te jaja proizvedena kaveznim (K) sustavom držanja nesilica, a koja se nalaze u trgovačkim centrima na području grada Osijeka. Od pokazatelja kvalitete jaja, u radu su uspoređene vrijednosti mase jaja i njegovih osnovnih dijelova, te su uspoređeni pokazatelji vanjske i unutarnje kvalitete jaja. Masa analiziranih jaja skupine P iznosila je 58, 10g, a skupine K 59, 56g, i bila je u intervalu propisanom prema Pravilniku o kvaliteti konzumnih jaja za deklarirani razred M na ambalaži. U vrijednostima mase i udjela osnovnih dijelova jaja između ispitivanih skupina nije utvrđena statistički značajna razlika. Analizirajući vrijednosti pokazatelja vanjske i unutarnje kvalitete jaja iz različitih sustava uzgoja nesilica, uočene su značajne razlike u vrijednostima čvrstoće i debljine ljuske (P=4, 23 kg/cm2 odnosno K=2, 86 kg/cm2 i P=0, 444 mm odnosno K=0, 418 mm), boji žumanjka i pH bjelanjka (P=13 odnosno K=12, 65 i P=9, 04 odnosno K=8, 86). Razlike u rezultatima indeksa oblika, visine bjelanjka, Haugh jedinica i pH žumanjka nisu bile statistički značajne. Iz rezultata usporedbe kvalitete konzumnih jaja iz različitog sustava držanja nesilica važno je naglasiti, da konzumna jaja na tržištu grada Osijeka neovisno o načinu držanja nesilica zadovoljavaju kvalitetom i odgovaraju propisima Pravilnika o kakvoći jaja u Republici Hrvatskoj.

konzumna jaja ; kvaliteta jaja ; podni i kavezni sustav držanja

nije evidentirano

engleski

Comparison of quality consumption eggs originating from different systems of keeping laying hens

nije evidentirano

consumption eggs ; eggs quality ; floor and cage system of keeping

nije evidentirano

Podaci o prilogu

605-609.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-22-2

Podaci o skupu

49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)