Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije (CROSBI ID 609600)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Franić, Domagoj ; Pozderović, Andrija ; Šubarić, Drago ; Džaja, Vladimir
hrvatski
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije
Iako ima sve preduvjete za proizvodnju voća i povrća, prije svega kvalitetno zemljište i klimu, znanstvene i obrazovne institucije i obrazovane kadrove, Republika Hrvatska još uvijek uvozi veliku količinu svježeg i smrznutog voća i povrća. Vezano za to i prerada voća i povrća, odnosno proizvodnja različitih prerađevina, povezana je s nedostatkom sirovina, kako po količini, tako i po kvaliteti, ali i nedostatkom kapaciteta za preradu. Nagovještaj promjene navedenih trendova nazire se, između ostalog, u planovima PIK-a Vinkovciu vezi s povećanjem uzgoja voća i povrća, odnosno prerade navedenih sirovina. PIK Vinkovci d.d najveći je proizvođač svježeg i smrznutog povrća u RH i jedan je od rijetkih proizvođača smrznutog voća, koncentriranih voćnih sokova te kaša od voća i povrća. Većinu sirovina za navedene proizvodnje PIK Vinkovci osigurava na svojim poljima, dok se manji dio sirovina dobiva iz kooperacije. Prerada sirovina trenutačno se obavlja uslužno u pogonima tvrtke Vinka d.d. u Vinkovicma, a PIK je jako zainteresiran za investiranje u navedene pogone radi povećanja kapaciteta prerade, ali i poboljšanja kvalitete proizvoda, proširenja asortimana proizvodnje, implementacije sustava sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Za postizanje navedenih ciljeva PIK Vinkovci odabrao je za partnera Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jednu od vodećih znanstvenih i stručnih institucija čiji se stručnjaci, između ostalog, bave projektiranjem pogona prehrambene industrije, razvojem proizvoda te unapređenjem procesa proizvodnje hrane.
voće; povrće; prerada; smrznuto povrće; prerađevine na bazi voća i povrća
nije evidentirano
engleski
Project "Vinka" - succesful cooperation of academia and industry
nije evidentirano
fruit; vegetables; processing; frozen vegetables; fruit- and vegetable products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-53.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci
Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor
Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
978-953-154-195-4
Podaci o skupu
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
predavanje
14.06.2013-15.06.2013
Osijek, Hrvatska