Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije (CROSBI ID 609600)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Franić, Domagoj ; Pozderović, Andrija ; Šubarić, Drago ; Džaja, Vladimir Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 52-53

Podaci o odgovornosti

Franić, Domagoj ; Pozderović, Andrija ; Šubarić, Drago ; Džaja, Vladimir

hrvatski

Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije

Iako ima sve preduvjete za proizvodnju voća i povrća, prije svega kvalitetno zemljište i klimu, znanstvene i obrazovne institucije i obrazovane kadrove, Republika Hrvatska još uvijek uvozi veliku količinu svježeg i smrznutog voća i povrća. Vezano za to i prerada voća i povrća, odnosno proizvodnja različitih prerađevina, povezana je s nedostatkom sirovina, kako po količini, tako i po kvaliteti, ali i nedostatkom kapaciteta za preradu. Nagovještaj promjene navedenih trendova nazire se, između ostalog, u planovima PIK-a Vinkovciu vezi s povećanjem uzgoja voća i povrća, odnosno prerade navedenih sirovina. PIK Vinkovci d.d najveći je proizvođač svježeg i smrznutog povrća u RH i jedan je od rijetkih proizvođača smrznutog voća, koncentriranih voćnih sokova te kaša od voća i povrća. Većinu sirovina za navedene proizvodnje PIK Vinkovci osigurava na svojim poljima, dok se manji dio sirovina dobiva iz kooperacije. Prerada sirovina trenutačno se obavlja uslužno u pogonima tvrtke Vinka d.d. u Vinkovicma, a PIK je jako zainteresiran za investiranje u navedene pogone radi povećanja kapaciteta prerade, ali i poboljšanja kvalitete proizvoda, proširenja asortimana proizvodnje, implementacije sustava sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Za postizanje navedenih ciljeva PIK Vinkovci odabrao je za partnera Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jednu od vodećih znanstvenih i stručnih institucija čiji se stručnjaci, između ostalog, bave projektiranjem pogona prehrambene industrije, razvojem proizvoda te unapređenjem procesa proizvodnje hrane.

voće; povrće; prerada; smrznuto povrće; prerađevine na bazi voća i povrća

nije evidentirano

engleski

Project "Vinka" - succesful cooperation of academia and industry

nije evidentirano

fruit; vegetables; processing; frozen vegetables; fruit- and vegetable products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-53.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-154-195-4

Podaci o skupu

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

predavanje

14.06.2013-15.06.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija