Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 692334

Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije


Franić, Domagoj; Pozderović, Andrija; Šubarić, Drago; Džaja, Vladimir
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Osijek: HAZU, 2013. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije
(Project "Vinka" - succesful cooperation of academia and industry)

Autori
Franić, Domagoj ; Pozderović, Andrija ; Šubarić, Drago ; Džaja, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Osijek : HAZU, 2013, 52-53

ISBN
978-953-154-195-4

Skup
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.-15.6.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
voće; povrće; prerada; smrznuto povrće; prerađevine na bazi voća i povrća
(fruit; vegetables; processing; frozen vegetables; fruit- and vegetable products)

Sažetak
Iako ima sve preduvjete za proizvodnju voća i povrća, prije svega kvalitetno zemljište i klimu, znanstvene i obrazovne institucije i obrazovane kadrove, Republika Hrvatska još uvijek uvozi veliku količinu svježeg i smrznutog voća i povrća. Vezano za to i prerada voća i povrća, odnosno proizvodnja različitih prerađevina, povezana je s nedostatkom sirovina, kako po količini, tako i po kvaliteti, ali i nedostatkom kapaciteta za preradu. Nagovještaj promjene navedenih trendova nazire se, između ostalog, u planovima PIK-a Vinkovciu vezi s povećanjem uzgoja voća i povrća, odnosno prerade navedenih sirovina. PIK Vinkovci d.d najveći je proizvođač svježeg i smrznutog povrća u RH i jedan je od rijetkih proizvođača smrznutog voća, koncentriranih voćnih sokova te kaša od voća i povrća. Većinu sirovina za navedene proizvodnje PIK Vinkovci osigurava na svojim poljima, dok se manji dio sirovina dobiva iz kooperacije. Prerada sirovina trenutačno se obavlja uslužno u pogonima tvrtke Vinka d.d. u Vinkovicma, a PIK je jako zainteresiran za investiranje u navedene pogone radi povećanja kapaciteta prerade, ali i poboljšanja kvalitete proizvoda, proširenja asortimana proizvodnje, implementacije sustava sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Za postizanje navedenih ciljeva PIK Vinkovci odabrao je za partnera Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jednu od vodećih znanstvenih i stručnih institucija čiji se stručnjaci, između ostalog, bave projektiranjem pogona prehrambene industrije, razvojem proizvoda te unapređenjem procesa proizvodnje hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Drago Šubarić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Franić, Domagoj; Pozderović, Andrija; Šubarić, Drago; Džaja, Vladimir
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Osijek: HAZU, 2013. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Franić, D., Pozderović, A., Šubarić, D. & Džaja, V. (2013) Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije. U: Matić, S., Tomić, F. & Anić, I. (ur.)Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci.
@article{article, year = {2013}, pages = {52-53}, keywords = {fruit, vegetables, processing, frozen vegetables, fruit- and vegetable products}, isbn = {978-953-154-195-4}, title = {Project "Vinka" - succesful cooperation of academia and industry}, keyword = {fruit, vegetables, processing, frozen vegetables, fruit- and vegetable products}, publisher = {HAZU}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }